Pavel Mrštík

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2023 7:24:43

Pravda o ruské demografické krizi

Pravda o ruské demografické krizi

Vyvrácení další propagandistické lži.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Před nedávnem jsem na serveru IDNES zaznamenal článek s názvem „V Rusku zrychluje populační tragédie, z mužů se stává ohrožený druh“. V dnešní době plné protiruské hysterie není podobný článek ničím neobvyklým, protože zpráv o žalostném stavu Ruska ve všech ohledech a jeho očekávajícím pádu v následujících dnech a měsících, jsme mohli za poslední rok zaznamenat přesmíru.

Nejsem žádný nekritický podporovatel Ruské federace (dále jen RF) ani jeho současné agresivní politiky. Přesto mě do značné míry nadzvedá ze židle tato nekončící protiruská propaganda. Rozhodl jsem se proto, alespoň jeden z těchto propagandistických článků podrobit kritickému zhodnocení, protože autor (který se podepsal jen jako Aha), se v něm dopouští několika faktických nepřesností, vytrhává z kontextu, nebo používá tvrzení, jejichž zdroj je nedohledatelný.

Zprávy o katastrofickém demografickém vývoji RF nejsou ničím novým a obdobné články jsme mohli číst ještě dlouho před ruskou invazí na Ukrajinu. Stačí si jen zadat do Googlu klíčová slova. „Rusko vymírá a Putina to trápí desítky let. Může to být jeden z důvodů invaze“ praví článek z konce minulého roku. „Rusko čeká populační katastrofa. Počet obyvatel rapidně klesá“ tvrdí článek z CNN Prima toho samého roku, jen několik týdnů před invazí. „Rusko katastroficky vymírá. Ekonomiku mají zachránit miliony migrantů“ hlásí titulek IDNES z roku 2019.  „Rusko loni zaznamenalo rekordní propad porodnosti, Putinovy příspěvky nezabírají“ sděluje nám titulek ČT24 jen o rok dříve.

Článek z roku 2001 s názvem „Je Rusko na vymření?“ predikuje, že populace Ruska klesne ze 144,8 milionů (v roce 2001) na pouhý 132 milionů v roce 2016 (ve skutečnosti měla v tomto roce RF podobný počet obyvatel jako v roce 2001, v případě že připočteme 2,5 milionů obyvatel Krymu připojeného v roce 2014, dostaneme se na 146,7 milionů obyvatel) a pouze 55 milionů v roce 2050.

Pokud budete listovat dostatečně dlouho, nakonec se dostaneme k článku Hospodářských novin z roku 1997: „Rusko – demografická katastrofa, či doušek naděje?“

Po přečtení všech těchto článků jsem si byl skoro jist, že RF už musela dávno zaniknout. Poslední Rus je bezdětný šedesátník žijící na Sibiři a zbývá mu přinejlepším rok života.

Zanechme ale nadsázky a vraťme se zpět, k nejnovějšímu článku od IDNES. Praví se v něm, že se rozehrávají nejčernější demografické scénáře. Naděje na dožití patnáctiletých chlapců se v RF propadla na úroveň Haiti. Zde by mě zajímal zdroj, kde vzal autor údaj této specifické demografické skupiny (většinou se sleduje naděje na dožití při narození) a jednak, průměrná naděje na dožití u mužů je v této karibské zemi podle údajů z roku 2021 61 let, tedy o 4,5 roku nižší než v Rusku. Novější údaj jsem bohužel nenašel, ale i přes válečné ztráty, registruje RF v lednu 2023 meziroční pokles 12,7% celkové úmrtnosti ve srovnání s lednem 2022. Je tedy nepravděpodobné, že by se měl této údaj snižovat, spíše to vypadá, že se vrátí na před-covidovou úroveň. No nic, jdeme dál.

Rodí se prý málo dětí. Tento rok se očekává narození 1,2 milionu dětí, což je nejméně od rozpadu SSSR. To je pravda. Je to způsobeno zejména tím, že se do plodného věku dostávají nejslabší ročníky 90. let, kdy byla ruská společnost velmi negativně ovlivněna rozpadem SSSR a nastolením tržní ekonomiky, takže se rodilo i méně dětí (tímto trendem byly poznamenané všechny post-socialistické země, včetně ČR).

Zde je také nutné pozorovat jiný údaj než absolutní počty narozených, a to plodnost neboli fertilitu, což je průměrný počet potomků na jednu ženu. K tomu, aby se společnost přirozeně obnovovala a nedocházelo k poklesu populace, je nutné mít alespoň 2,1 dítěte na jednu ženu. Čím nižší je číslo pod tuto úroveň, tím větší populační propad čeká danou zemi v budoucnu. V RF je v současné době na úrovni 1,5, přičemž ještě v roce 2015 byl tento údaj na 1,8, což v té době dělalo z Ruska jednu z nejplodnějších zemí v Evropě. Plodnost je v RF skutečně problém, naposled byl údaj potřebný k obnově populace, zaznamenáno v roce 1988 za SSSR a od té doby se tam nikdy nevrátil. Jak je tedy možné, že bylo Rusko v roce 2015 jednou z nejplodnějších zemí v Evropě?  To je prosté, protože velká část Evropy se nachází v totálním demografickém kolapsu, o kterém se Rusům ani nesní.

Následné srovnání údajů máme v přiložené tabulce.


Plodnost v roce 2021
Česká republika1,83
Francie1,8
Slovensko1,64
Německo1,58
Velká Británie1,54
Ruská federace1,51
Polsko1,32
Itálie1,25
Španělsko1,19
Ukrajina1,16

Použity jsou zde údaje z roku 2021. Jednak nejsou statistiky za minulý rok ještě mnohdy kompletní a také jsou v případě RF a Ukrajiny ovlivněny probíhajícím konfliktem. Pokud by snad někoho napadlo, že tím záměrně zkresluji statistiku ve prospěch RF, musím ho zklamat. Počet obyvatel RF (bez obsazených ukrajinských území) je totožný, ne-li dokonce vyšší, v závislosti na zdroji. Plodnost zůstává také podobná a první údaje z ledna 2023 ukazují na stoupající tendenci. Z Ukrajiny naproti tomu utekli miliony lidí a její populace klesla na zhruba 34 milionů. Počet narozených je nejnižší ve sledované historii. Za této situace vyvstává otázka, proč naše média neinformují spíše o špatné demografické situaci druhé strany konfliktu, protože ta je objektivně mnohem horší.

Pro zajímavost ještě zmíním, že jeden z našich nejbližších spojenců (Alespoň tedy podle pětikoaliční vlády), Taiwan, má porodnost na úrovni 0,8.

RF je tedy v současné době spíše takový „evropský průměr“. Západním zemím populace stoupá i přes nízkou porodnost, a to kvůli imigraci, zejména z východní Evropy a neevropských etnik. V Itálii například má více než jedna pětina narozených dětí přistěhovalecký původ a v dalších zemích je situace velmi podobná.

Rozhodně to tedy není zrovna RF, která by se musela nějak zvláště obávat snižování počtu svého dominantního etnika, jak nám říká článek IDNESu. Bere údaje z ruských sčítání lidu 2010 a 2021 a interpretuje je naprosto lživým způsobem. Počet přihlášených k Ruské národnosti prý klesl ze 78 na 72 %. To je naprostá pravda, ale už se nezmiňují, že přes 17 milionů lidí neboli celých 11,6% populace se ke své národnosti nepřihlásilo. A podle odhadů šlo většinově právě o etnické Rusy. Proč tomu tak je by bylo na další článek, pro srovnání tedy jen uvedu skutečnost, že v České republice se při minulém sčítání k České, Moravské nebo Slezské národnosti, přihlásilo pouze 60,8 % populace. 31,6 % lidí svoji národnost neuvedlo.

Rovněž je lež, že by se demografické problémy týkali pouze etnický Rusů. Ruské sčítání lidu zkoumá poměrně detailně i např. věkovou strukturu jednotlivých etnik a snad jen s výjimkou několika národů na Kavkaze, je situace menšin podobná, mnohdy mnohem horší než většinové populace.

Ať se na celý článek snažím dívat sebevíc smířlivěji, nemůžu se zbavit dojmu, že v něm nejde o objektivní rozbor situace a informování, nýbrž o prostou propagandu, která má co nejvíce podpořit současný narativ „Rusko je na tom špatně, jistě se brzo zhroutí. Je nutné dodat Ukrajině co nejvíce zbraní a dosáhnout konečného vítězství!“

Ať si má každý názor, jaký chce, pokud k němu dospěje na základě relevantních informací, nikoliv lživé propagandy.

Pavel Mrštík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama