PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2023 19:04:00

Podařilo se rozkrýt mnoho kauz – Dozimetr, sportovní dotace, Pandora Papers

Podařilo se rozkrýt mnoho kauz – Dozimetr, sportovní dotace, Pandora Papers

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně oznamovatelů.

 Oznámit korupci nebo jiný trestný čin vyžaduje velkou odvahu. Nese to s sebou totiž riziko šikany nebo dokonce pomsty a lidé tak váhají, zda vůbec podezření na nekalé praktiky nahlásit.

Připravovaný zákon o ochraně oznamovatelů to má konečně změnit. Stát se musí postarat o to, aby poctivé a občansky zodpovědné chování obnášelo co nejmenší riziko. Je to v zájmu snížení korupce v naší zemi i obnovení důvěry lidí v právní stát.

Díky poctivým oznamovatelům se v naší zemi podařilo rozkrýt mnoho kauz – Dozimetr, sportovní dotace, nebo třeba Pandora Papers. Jde o nejefektivnější nástroj proti korupci a neetickému jednání a je v našem zájmu podpořit ty, kteří se řídí svým svědomím a nechtějí zavírat oči před nekalostmi, které se dějí kolem nich.

Je zásadní, aby stát a firmy přijímaly i anonymní oznámení. Potřebujeme, aby člověk, který se do takto nepříjemné situace dostane, měl co nejméně obav, že ze své poctivosti bude mít akorát problémy. Aby se lidé, kteří věděli třeba o otravě řeky Bečvy mohli bezpečně ozvat.

Upozornění na podezřelé jednání není žádné práskačství. Je to ochrana nás všech před šmejdstvím a nekalými praktikami. Vnímám to jako velmi důležitý krok, ke kterému Česká republika měla přistoupit již dávno. Pevně věřím, že budeme mít kvalitní a komplexní zákon, který v konečném důsledku prospěje celé společnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama