Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2023 14:21:01

Výzva ministrovi zemědělství

Výzva ministrovi zemědělství

Jménem stínové vlády ANO vyzývám ministra zemědělství a vládu ČR, aby okamžitě zveřejnila informace a stavu obilí dováženého z Ukrajiny. V okolních zemích v něm byly zjištěny zdraví závadné látky a země zakazují jeho dovoz:

Vážený pane ministře,


         dne 6. dubna 2023 jsem Vás vyzývala na tiskové konferenci, aby jste začal s plošnou kontrolou obilovin, která je dovážena z východního bloku zvláště z Ukrajiny. Důvodem byly záchyty šarží, které obsahovaly nepovolené látky na území Polska, Maďarska  a Slovenska.

     Do dnešního dne jste prosím nezačal s plošnými kontrolami přes SZPI a ÚKZUZ, což jsou orgány MZE určené právě k těmto kontrolám, není známo nám a ani občanům naší země, že na našem území se nenachází závadné obiloviny z této oblasti, které by mohli poškodit jejich zdraví.

    V době, kdy jsem Vás přes média vyzývala na započetí kontrol již 5 států zaslalo výzvu Ursulu von der Leyen, aby Evropská komise začala také konat a zajistila bezpečnost potravin pro obyvatele evropského území.

    Některé státy již vydali zákaz dovozu těchto obilovin a já Vás žádám, aby jste se skutečně  otázkou plošných kontrol začal neprodleně zabývat a oznámil veřejnosti a naší stínové vládě, jaká jsou zjištění a Vaše plánované další kroky.

      Jistě chápete naši obavu o zdraví našich občanů a nastavíte stejné podmínky jako v ostatních zemích, kde již k záchytu došlo a jejich vlády se k tomuto postavili zcela nekompromisně. V tomto kroku Vás budu podporovat, jak jsem uvedla již ve své mediální výzvě.


Margita Balaštíková
poslankyně Parlamentu České republiky
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama