Michal Šmarda

  • SOCDEM
  • Nové Město na Moravě
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2023 6:25:00

Na úpravu valorizace důchodci tvrdě doplatí

Na úpravu valorizace důchodci tvrdě doplatí

Návrh ministra Jurečky na úpravu valorizace důchodů dostane během několika let důchodce pod hranici chudoby.

 Je pokusem řešit problémy důchodového systému na výdajové straně, naprosto ale opomíjí fakt, že je potřeba se podívat i na příjmy důchodového systému.

„Vláda zavádí nepříliš transparentní způsob mimořádné valorizace. Mechanismus rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími důchodci pouze zmírňuje, ale neřeší. Podle sociální demokracie je zásluhovost dostatečně zohledněna už v samotném způsobu stanovení výše důchodu,“ uvedl předseda sociální demokracie Michal Šmarda. Ten dodává, že konkrétní způsob stanovení pevné a procentní částky se při nejbližší příležitosti může stát znovu předmětem politických licitací.

Vláda snižuje míru valorizace důchodů, kdy nový výpočtový mechanismus mimořádné valorizace zahrnuje polovinu výše inflace a pouze třetinu růstu průměrných mezd a bude vyplácen jako dočasný příspěvek při dosažení růstu cen o 5 %. „Snížení podílu růstu reálné mzdy na jednu třetinu bude znamenat v několika letech rychlé zvýšení míry chudoby u důchodců,“ varuje předseda sociální demokracie před skutečnými dopady vládní změny.

„Je třeba přijmout principy spravedlivé důchodové reformy, jak byla navržena a prodiskutována důchodovou komisí pod vedením Jany Maláčové a Danuše Nerudové,“ připomněl předseda sociální demokracie. Spravedlivá důchodová reforma například řeší minimální důchod jeho financováním z obecných daní.

Pokud se týká zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do důchodu a dodržení podmínky 40 let účasti na povinném pojištění, sociální demokracie upozorňuje na fakt, že OECD doporučuje zkrátit dobu povinného pojištění, což vláda nijak nereflektuje. Sociální demokracie upřednostňuje vyšší pozitivní motivaci k setrvání v pracovním procesu, a tedy i v systému důchodového pojištění. „Vláda chce, aby každý musel před důchodem odpracovat 40 let. Tím připraví tisíce lidí o nárok na důchod, na který si celý život odvádějí pojištění. Už dnes pracujeme každý týden o pět hodin déle než Němci. Nevidím důvod, aby lidé i nás museli trávit v práci ještě další čas navíc. Lidé mají nárok na volný čas, mají nárok na klidná léta v penzi a sociální demokracie bude tyto nároky vždycky hájit“, doplnil Michal Šmarda. Zdůraznil, že to bude mít těžké sociální dopady zejména pro lidi v obtížných profesích a postižených hromadnými propuštěními.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama