Josef Bazala

  • KDU-ČSL
  • Uherské Hradiště
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2023 22:15:00

Zastávám spíš stranický systém

Zastávám spíš stranický systém

Projev na 10. schůzi Senátu ČR dne 19. dubna 2023 k senátnímu návrhu zákona senátorů Jiřího Oberfalzera, Petra Štěpánka a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí.

 Dobrý den, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Omlouvám se, já pro tento návrh nebudu hlasovat, abych předeslal své myšlenky. Omlouvám se za to předkladatelům, vím, že jim to dalo velké množství práce a úsilí.

My jsme na VUZP tento návrh neschválili. Možná trošku s rozčarováním, ale skutečně neschválili. Já budu hovořit, když to řeknu ze své zkušenosti... Když za mnou přišli moji straničtí v současné době kolegové, tak jsem kandidoval na nevolitelném místě, poprvé. Dostal jsem se do zastupitelstva, i v tomto systému, který je. To znamená, to, co tady říkal pan předseda, že prostě je dnes ten systém postaven tak, že je možné skákat. To si tady jsme, myslím, schopni potvrdit.

Celkem hodně podporuji to, co předkládal pan kolega Hynek Hanza. Myslím si, že to vystihuje velmi dobře. Jestliže se skládají kandidátky, někdo musí vymyslet volební program, někdo musí připravit, napsat, odkorekturovat, aby z toho nebyla ostuda, že jsou tam velké chyby, a musí to odpracovat. Většinou to bývá ten lídr nebo stranická buňka, která o tom rozhoduje. Schvaluje kandidátku, schvaluje volební program, to, s čím půjdeme, jak té obci pomůžeme, nepomůžeme atd.

Až to všechno proběhne, potom bývají koaliční jednání a stanovuje se to, zda se protínají ty myšlenky, ty nápady a vůbec to, co pro tu obec, město chceme uskutečnit. Pak se teprve volí ten starosta a podobně.

Samozřejmě vím, že tam sháníme populární osobnosti, lidi, kteří pracují pro občany v různých spolcích, ať už jsou to hasiči, folklorní soubory atd. Nebo hledáme ty osobnosti, prodavačku, která každý den prodává. Prostě tak to je. V mnoha případech právě ten lídr, právě ten předseda politické strany přesvědčuje, aby šli jako nezávislí atd., že to nemá nic společného se stranickými funkcemi. Ale „jenom“, aby ta strana uspěla. Samozřejmě udělala taky něco pro ty své voliče, pro tu svou obec a podobně.

Já za sebe si myslím, že ten systém je solidní, navíc starostové, aspoň do včerejšího večera jsou v uvozovkách jednou z nejuznávanějších osobností nebo, dejme tomu, volenými zástupci jako takovými, kteří mají nejvyšší kredit naproti možná hejtmanům, krajským radám, popř. Poslanecké sněmovně, Senátu atd. Osobně zastávám, ať už to tady zazní naplno, zastávám spíš skutečně stranický systém, protože ta strana působí dlouhodobě, má své nějaké priority, nemusí se líbit. Ale v každém případě si musí za tím svým programem, za těmi svými lidmi nějakým způsobem stát, obhajovat je, nebo obráceně se také umí očistit od těch lidí, kteří to nemyslí úplně dobře. Víme sami dobře, že ty obce taky kromě jiného schvalují územní plány, schvalují to, co kolem té obce bude, ať už je to v rámci životního prostředí, revitalizace nějakých ramen, revitalizace území, schvalují to, že v blízkosti povede dálnice nebo nepovede dálnice, schvalují, jak ten územní plán bude vypadat, ale také můžou v tom zastupitelstvu být lidé, kteří záměrně se do něj chtějí dostat, aby ten územní plán ovlivnili, aby skoupené pozemky skutečně mohli zhodnotit, ať už je to těžba štěrkopísku, dávám příklad, nebo vysokorychlostní trať, zda tamtudy povede, nepovede apod. Myslím si, že to jsou všechno věci, které v současné době jsou funkční. Nevidím důvod v současné době ten volební systém měnit. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama