Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2023 15:14:00

Pod hranicí minimální důstojné mzdy pracují téměř dvě třetiny zaměstnanců

Pod hranicí minimální důstojné mzdy pracují téměř dvě třetiny zaměstnanců

Celkem 63 procent pracujících dostává odměnu pod hranicí minimální důstojné mzdy, kterou každoročně zveřejňuje na svém webu nezávislá a neformální expertní Platforma pro minimální důstojnou mzdu.

 Minimální důstojná mzda pro rok 2022 představovala 40 912 korun hrubého. V hlavním městě činila vzhledem k vyšším životním nákladům její výše 42 776 Kč hrubého. Pod její hranicí se tak vloni ocitlo o 800 tisíc pracovních úvazků více než v roce předchozím.

Tato čísla vyplývají ze zveřejněných propočtů. Minimální důstojná mzda je přitom definovaná jako odměna za práci za běžnou pracovní dobu, která pracujícím a jejich domácnostem poskytuje dostatek finančních prostředků k životu, který je většinou společnosti vnímaný jako určitý základní standard. Mají se z ní dát pokrýt náklady na stravu a bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání a volný čas a zaplatit další důležité výdaje včetně úspor pro případ neočekávaných okolností.

Sociální demokracie považuje tento trend za varující. Podle odborníků, mezi nimiž jsou i zástupci sociální demokracie, by ho pomohla zvrátit vyšší odborová organizovanost. V odborech je dnes pouhých 11 % zaměstnanců. Výrazné posílení kolektivního vyjednávání od Česka žádá i nová evropská legislativa.

Minimální důstojná mzda téměř dorovnala průměrnou mzdu, jež v roce 2022 dosahovala 40 353 Kč. Výše Minimální důstojné mzdy podle odborníků a odbornic odráží fakt, že se zdražování koncentruje do životně důležitých oblastí, jako jsou energie nebo potraviny. Vysoký nárůst nákladů se ale týká i drtivé většiny ostatních výdajových kategorií, se kterými propočet operuje. Mzdy však podobně dynamicky jako výdaje nerostou.

Více se můžete dočíst v tiskové zprávě platformy ZDE.

Webové stránky nezávislé a neformální expertní Platformy pro minimální důstojnou mzdu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama