Michal Šmarda

  • SOCDEM
  • Nové Město na Moravě
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2023 8:05:00

Žijeme ve zlomové době, Svátek práce je pořád velmi aktuální

Žijeme ve zlomové době, Svátek práce je pořád velmi aktuální

První máj byl před listopadem 1989 spojený s povinnými průvody a manifestací jednoty a síly minulého režimu. Historické kořeny i současný náboj Svátku práce se však od tohoto komunistického kýče výrazně liší.

 Jeho aktuálnost spočívá ve zlepšení pracovních podmínek, ve spravedlivé odměně za práci a v možnostech sladit pracovní a osobní život.

„Žijeme ve zlomové době, kdy lidé potřebují naději na změnu. S novými technologiemi a rostoucí automatizací se zásadně mění trh práce. Mnoho profesí zaniká a mění se požadavky na kvalifikaci. Lidé se bojí ztráty zaměstnání, a proto často pracují i za nevyhovujících pracovních i finančních podmínek. Svátek práce je z tohoto pohledu pořád velmi aktuální,“ uvedl předseda sociální demokracie Michal Šmarda.

Původ Svátku práce sahá do roku 1890, kdy dělníci v americkém Chicagu usilovali o osmihodinovou pracovní dobu. Jejich snaha se brzy roznesla napříč celým světem a zprvu bláznivý nápad zkrácení pracovní doby, který mnozí konzervativní pravicoví politici považovali za likvidační pro světovou ekonomiku, se stal skutečností. Zástupci tehdejší sociální demokracie prosadili uzákonění osmihodinové pracovní doby v Československu krátce po vniku samostatného státu, tedy před více než sto lety. Nyní se v mnoha státech začínají stále častěji zvažovat varianty možného zkrácení pracovního týdne.

„Debatuje se o čtyřdenním pracovním týdnu. A i dnes zaznívají ve spojitosti se změnou pracovní doby slova jako „zničení ekonomiky“ a ,,naprostá hloupost“,“ připomíná Michal Šmarda. Důvodů k připomenutí Svátku práce je však mnohem více. „Naše minimální mzda je několikanásobně menší než v Německu a nižší než například v Polsku, Řecku či Lotyšsku,“ připomíná předseda sociální demokracie. Délka pracovní doby je také v evropských zemích velmi rozdílná. Zatím co u nás zaměstnanci za týden stráví v práci 40 hodin, tak například v Nizozemsku je to pouze necelých 31.

Sociální demokracie vždy stála v čele změn, které měly za cíl běžným lidem zlepšit kvalitu života. Ulehčit jim od jejich každodenních starostí. „Chceme otevřít debatu o podobě našeho pracovního trhu, nad tím, aby se posunula emancipace pracujících,“ uzavírá v den Svátku práce předseda sociální demokracie Michal Šmarda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama