doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2023 14:17:00

ČR nemá vliv na to, který plyn k nám bude proudit

ČR nemá vliv na to, který plyn k nám bude proudit

Projev na 65. schůzi Poslanecké sněmovny 18. května 2023 k plynu.

 Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, k tomu plynu. Zásluha vaší vlády na tom, jaký k nám proudí plyn, je čistá nula. Nikoli proto, že byste nechtěli o tom to není. Je to o tom, že na to nemáte žádný vliv. Proč?

Zaprvé - kontrakty uzavírají z drtivé většiny komerční společnosti, protože víte, že vše bylo zprivatizováno už před dvaceti lety, to není vaše chyba, ani naše ne. A to, co si případně nakontrahuje ČEZ, tak je v pořádku, může si udělat kontrakt s kýmkoli, ale to ještě neznamená, prosím pěkně, že tento plyn k nám ve skutečnosti bude proudit. K nám bude vždycky proudit takový plyn, který se smíchá v německých trubkách, protože hlavní plynovod k nám vede z Německa. A pokud nebude fungovat Nord Stream 1, jakože nefunguje a je porušen, je naprosto zřejmé a je jasné, že se v německých trubkách smíchá plyn zejména z Norska případně z Nizozemí atd. Jinými slovy, i kdyby fungoval Nord Stream 1, tak tam opět bude namíchán s tím ruským plynem.

Můžeme se bavit o tom, jestli by tam byl podíl třeba padesát, sedmdesát, osmdesát procent. Neovlivníte to, nemáte šanci to nějak udělat, pokud byste samozřejmě nebyli ti, kdo by nabourali ten plyn Nord Stream 1, což nepředpokládám. Vysvětlili jsme to už panu ministru Síkelovi, několikrát jsme na to byli upozorněni i energetickými odborníky, byli jsme na to upozorněni i serverem Demagog(?), že toto, co tvrdíte, je čistý politický marketing. Ještě jednou, tato země nemá vliv na to, který plyn k nám bude proudit. Některé společnosti mají vliv na to, s kým uzavřou smlouvu. To jsou dvě úplně odlišné věci. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama