Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2023 8:51:49

Hlasovali jsme proti přijetí zákona o České televizi a Českém rozhlasu!

Hlasovali jsme proti přijetí zákona o České televizi a Českém rozhlasu!

Minulou středu vládní poslanci schválili ve třetím čtení novelu zákona o České televizi (ČT) a o Českém rozhlasu (ČRo), spočívající ve změně volby Rady ČT a Rady ČRo.

Také se zvýší počet členů Rady ČT z 15 na 18. Schválením této novely zákona, kterou prosazovala vládní pětikoalice hned po svém nástupu k moci, posílila své politické ambice mít zcela pod svou kontrolou největší veřejnoprávní média v zemi. 

Hnutí SPD od počátku projednávání navrhované změny zákona o ČT a ČRo v Poslanecké sněmovně obstruovalo její schválení, ale vládnoucí pětikoalice silou převahy svých poslanců nakonec dosáhla svého. Nyní bude snadněji ovlivňovat hlavně zpravodajské pořady s cílem větší propagace kroků EU, viz nesmyslné nařízení ve jménu Green Dealu, nebo podporou kolonizace Evropy nezákonnou imigrací z Afriky a dalších zemí. Naopak ještě více zesílí tlak na šíření nenávisti vůči názorům opozice a potírání svobody slova, jež nebudou ve jménu bruselských myšlenek.

Oponenti probruselské ideologie budou dostávat ještě méně prostoru ve zpravodajských pořadech našich veřejnoprávních médií, což se už několikrát od nástupu Fialovy vlády potvrdilo, naposledy v průběhu prezidentských voleb. Zde stojí za připomenutí, co patří mezi hlavní úkoly ČT coby poskytovatele veřejné služby v oblasti televizního vysílání. Jde o poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů. Přijetím výše zmiňované novely zákona se ještě více posílí jednobarevnost a neprůstřelnost systému, který chrání zcela jasnou nevyváženost a jednostrannost některých pořadů České televize a Českého rozhlasu.

Novela zákona zavádí přísnější podmínky pro navrhování kandidátů na členy mediálních rad, kdy je budou moci nominovat jen organizace, spolky a instituce, existující alespoň 10 let. Ke zvolení generálního ředitele ČT bude stačit prostá nadpoloviční většina hlasů namísto současné alespoň dvoutřetinové shody. Navíc nově Senát bude volit 6 členů z celkem 18 členů. Podmínka dvou třetin hlasů zůstává pouze pro odvolání ředitele. Fialova vláda si tak chce zajistit podmanění veřejnoprávních médií s tím, že si navolí takové loajální televizní radní, kteří následně budou rozhodovat o tom, kdo bude stát v čele našeho politicky a společensky nejvlivnějšího média dalších šest let.

Poslanci SPD hlasovali proti přijetí této novely zákona. Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje, aby Česká televize i Český rozhlas byly státní příspěvkovou organizací s pevným rozpočtem pod kontrolou nezávislého Nejvyššího kontrolního úřadu, a aby senioři a zdravotně postižené osoby nemuseli platit koncesionářské poplatky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama