Mgr. Karel Haas

  • ODS
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2023 6:22:00

Navýšení limitu pro zakázky malého rozsahu znamená snížení byrokracie

Navýšení limitu pro zakázky malého rozsahu znamená snížení byrokracie

Poslanci zahájili nový sněmovní týden. Na 56. schůzi se budou věnovat novele zákona o zadávání veřejných zakázek, jehož novela by snížila byrokracii malým dodavatelům. Poslanci budou zároveň jednat o tiscích, týkajících se veřejných zakázek.

 „Novela zákona o zadávání veřejných zakázek se vrací ze Senátu se dvěma pozměňovacími návrhy. Navýšení hraničních limitů pro veřejné zakázky malého rozsahu - to jsou zakázky, u kterých zadavatelé nemusí ze zákona využívat zadávacího řízení. Přijetí návrhu znamená tolik žádoucí snížení byrokracie v naší zemi, zejména pro malé zadavatele. Návrh byl tehdy v Senátu spojen s druhým pozměňovacím návrhem, kterým je přenesení úpravy možnosti vyloučení účastníka zadávacího řízení ze zákona o střetu zájmů do zákona o zadávání veřejných zakázek. V koalici se shodujeme na jednotné podpoře sněmovní verze. Právě z důvodu, že ‚druhá polovina‘ senátní vratky by znamenala, jak jednoznačně deklarovalo hnutí ANO, velmi výrazné časové zdržení přijetí zákona, který je jako celek velmi potřebný,“ uvedl poslanec Karel Haas z ODS a navázal: „V koalici pokračujeme v nastavování nových správných pravidel fungování Národní sportovní agentury. Jedním z volebních bodů sněmovního týdne je volba pěti členů nové dozorčí komise NSA. Dozorčí komise vybavená rozsáhlými a hlavně průběžnými kontrolními oprávněními napomůže tomu, aby rozdělování národních dotací do sportu, letos v rozsahu okolo sedmi miliard korun, bylo férové a transparentní.“

„Registrované partnerství v Česku máme již od roku 2006, ale stále nedošlo k narovnání práv stejnopohlavních párů. Proto chci ocenit, že Sněmovna tento týden projedná zákon o matrikách. Ten má za cíl především to, že registrované partnerství bude možné uzavřít na jakémkoli matričním úřadě v České republice. Nyní je možné partnerství uzavřít pouze na 14 vybraných matrikách. A není to jediný vstřícný krok, který vláda vůči registrovaným párům dělá. Návrh důchodové reformy z pera lidoveckého ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky totiž obsahuje také společný vyměřovací základ manželů, který se bude týkat právě registrovaných párů. Návrh rozdělí sloučený vyměřovací základ napůl mezi oba partnery či manžely v rámci základního důchodového pojištění, tedy prvního penzijního pilíře,“ říká poslanec Jiří Navrátil z KDU-ČSL.

„Nejen jako matka oceňuji, že jsme schválili Senátem navržené rozšíření věkového rozpětí pro dobrovolné očkování proti papilomaviru (HPV), který způsobuje rakovinu děložního čípku. Nově se bude týkat dívek i chlapců ve věkovém rozpětí od 11 do 15 let. Rakovinu děložního čípku lze eliminovat. Nezbytné je ale dosáhnout proočkovanosti 90 % u dívek. I tato změna by měla pomoci zvýšit proočkovanost. Současně senátní vratka také rozšiřuje věkové rozpětí očkování proti meningokokovým infekcím od dovršení 14 let do 16 let,“ říká poslankyně Martina Ochodnická z TOP 09.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama