Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2023 7:10:00

Portál nebo on-line komunita? Hackathon řešil, jak pomoci seniorům

Portál nebo on-line komunita? Hackathon řešil, jak pomoci seniorům

Vytvořit nový srozumitelný portál či on-line komunitu seniorů, skrze které by k nim proudily informace o nových technologických vychytávkách?

 A co nové využití zaměstnaneckých benefitů i pro úhradu za asistivní technologie? To byly jen některé z inovativních myšlenek, které zazněly na hackathonu s názvem Všude dobře, doma nejlíp.

V druhé polovině května akci zorganizovala Jihomoravská agentura pro veřejné inovace (JINAG). Na svém dnešním jednání (31. května) pak krajská rada schválila ocenění pro tři nejlepší projekty - 50 tisíc, 20 tisíc a 10 tisíc korun. V unikátní dvoudenní akci nešlo o nové technologie, ale především o koncepce, jak tyto již existující vychytávky dostat spolu s informacemi k těm, kdo je potřebují.

„Politici si nemůžou myslet, že všechno dokáží vyřešit sami. Když se dá prostor lidem, kteří věcem rozumí, tak navrhnou věci, na které bychom nikdy nepřišli. Jsem rád, že jsme hackathon udělali právě v sociálních službách. Na nás teď je, abychom do praxe dostali ty nápady, které jdou,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

„Hackathon ukázal, že když se spojí dohromady lidé ze sociálních služeb, lidé z IT oblasti, marketingu a komunikace spolu s externími odborníky na řešenou problematiku, můžou vzniknout opravdu konkrétní návrhy na efektivní využívání asistivních technologií. Vítám, že spolupráce kraje a agentury JINAG s odbornou veřejností zafungovala a chci moc poděkovat všem účastníkům hackathonu, že do toho s námi šli,“ řekla radní pro sociální politiku Jana Leitnerová.

Agentura JINAG při organizování akce oslovila jak studenty vysokých škol, tak například poskytovatele sociálních a zdravotních služeb. Soutěž ale byla otevřena pro kohokoliv, kdo má zkušenosti s asistivními technologiemi nebo se zajištěním péče v domácím prostředí. Zadáním bylo vytvořit návrh organizačního, technického, právního, ekonomického zajištění asistivních technologií s podporou veřejné správy a zaměřit se přitom na komplexní sociálně zdravotní řešení.

  • Vítězem soutěže se nakonec stal řešitelský tým Super STRONG. Ten tvořili odborníci ze sociální a zdravotní oblasti s mnohaletými zkušenostmi, kteří se potkali prvně právě na hackathonu. Jejich komplexní řešení spočívá ve třech základních bodech: dostupnosti technologií jako je SOS tlačítko (funkce detekce pádu, zvukové hlášky aj.), srozumitelném informačním portále, který bude přinášet informace o využívání asistivních technologií, nabídne fórum pro pečující, novinky o dostupných technologiích a podpůrných službách a další. Nechybí masivní informační kampaň Jihomoravského kraje a spolupracujících služeb. Finanční podpora Jihomoravského kraje poté může být směřována přes stávající a existující dotační portál Podpora pečujících. „Víme, jak by takové ideální tlačítko pro seniory mělo vypadat. Takové totiž ještě nevzniklo. Komunitní portál pak může pomoct pečujícím osobám v plánování jejich volného času. Když se uvolní kapacita v krátkodobých sociálních službách, pečující si je tak můžou objednat a vyrazit si třeba večer do kina,“ objasnil své vize zástupce z vítězného týmu Miroslav Prchal, který je ředitelem hustopečské neziskovky Girasole.
  • Druhý byl tým SciCake, který přišel s návrhem vytvoření online komunity seniorů SeniorHub, která by řešila osamělost, malou informovanost a neznalost technologií. Cílem řešení je naučit seniory používat moderní technologie. V online platformě by senioři mohli společně komunikovat, sdružovat se a přijímat informace o zdravotních a sociálních službách a podpoře dostupných technologií.
  • Třetí skončil tým Expedice VOXEL, který svým řešením cílí na děti lidí potřebující péči (zaměstnanci 40-55 let), a to skrze zaměstnanecký benefit. Rodinný příslušník hradí cca 500 korun měsíc za využívání asistivních technologií pro svého blízkého. Co kdyby se tato úhrada stala zaměstnaneckým benefitem a zaměstnavatel vám na využívání těchto technologií přispíval? O tom a více přemýšlel právě tento tým.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama