Mgr. Ondřej Kolář

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2023 14:21:00

EU vidím jako prostor stability, bezpečí a prosperity

EU vidím jako prostor stability, bezpečí a prosperity

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k situaci ke Gruzii.

 Jak by asi Češi vnímali Evropskou unii, kdyby nám třeba takový Plzeňský kraj okupovala ruská armáda a po celé čáře se Středními Čechami bylo rozmístěno 17 ruských vojenských základen?  

Skoro si myslím, že by ubylo debat o zakřivení banánů a přibylo diskusí nad tím, jak bychom byli bez evropské integrace v háji.

Právě okupace a Evropa byly dvě slova, která mě provázela na návštěvě Gruzie. Ta sice geograficky jednoznačně do Evropy patří, politicky se ale pořád ne úplně dokáže vymanit z ruského vlivu a dost tím trpí.

Gruzie se totiž vidí na západě, kam podle svých obyvatel i historicky patří – a 80 % z nich podle průzkumů podporuje její snahu o vstup do EU i do NATO, ale na záda ji dýchá putinovské Rusko, které ji nechce pustit.

A tak zatímco my máme ten luxus, že můžeme z pohodlných domovů diskutovat o tom, co nám na Unii vadí, třeba pro Gruzii je vstup do Unie jedním z největších politických cílů. Vcelku pochopitelně. Gruzie totiž Evropskou unii chápe jako obrovskou příležitost, a ne jako trest.

To bylo ostatně vidět a slyšet nejen na všech oficiálních jednáních se zástupci vládní strany, opozice a nevládních organizací, ale hlavně na debatě se studenty v Euro Club Kvareli. 

Na fotce jsem s kolegy, stojíme prakticky na „hranici“ s Jižní Osetií, jedním z těch dvou regionů, které okupuje Rusko a jeho vojenská základna je na dohled – ani jsme nepotřebovali ty dalekohledy.
Gruzínci moc dobře chápou, že ruské rozpínavosti a nepochopení mezinárodních hranic i práva se mnohem líp vzdoruje jako součást silného a bohatého celku. Na cestě do EU je čeká ještě neskutečné množství práce, ale myslím, že je v zájmu nás všech, aby to dotáhli.

Na všech těch jednáních jsem mimo jiné zdůrazňoval, že EU vidím jako prostor stability, bezpečí a prosperity. A s každým dalším státem, který si váží toho, co EU nabízí, bude tento prostor větší a Evropa silnější.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama