Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2023 21:03:00

V Praze 11 bojujeme proti asociálním krokům místní radnice

V Praze 11 bojujeme proti asociálním krokům místní radnice

Rada městské části Praha 11 zvýšila nájemné o polovinu. To se mimo jiných dotkne místních lékařů, policistů, hasičů, učitelů a dalších nejdůležitějších profesí.

 Ale také seniorů, rodičů samoživitelů nebo zdravotně postižených, kterým se nájemné zvedne o jednu třetinu.

Vedení městské části zvyšování nájmu svádí na inflaci, která však za minulý rok podle statistického úřadu dělala "jen" 15,1 procenta. V současné ekonomické situaci to ale my zastupitelé za hnutí ANO považujeme za naprosto zavrženíhodné jednání. Proti navýšení nájmů protestovala řada odborníků včetně školské komise. Rada jejich volání ale nevyslyšela.

Ještě před volbami přitom současné vedení městské části slibovalo obyvatelům Jižního Města výraznou pomoc v krizi, například snížení daně z nemovitosti nebo rozšíření potravinové pomoci. Vzhledem k tomu, že ani jeden z těchto slibů zřejmě nehodlá koalice naplnit, když se o těchto opatřeních odmítá byť jen bavit (hnutí ANO na jednáních zastupitelstva městské části tyto body navrhuje opakovaně a bez úspěchu), a také vzhledem k plošnému zdvojnásobení daně z nemovitosti, které plánuje vláda Petra Fialy, je toto zdražení nájemného v městských bytech mimořádně nešťastným krokem.

Proto jsme se rozhodli na čtvrteční jednání zastupitelstva přijít s návrhem na snížení nájemného u nájmů bytů ze sociálních důvodů a pro zdravotně hendikepované, kterých na Praze 11 žije velmi mnoho. Myslíme si, že zvýšení nájemného o 33 procent je naprosto nemorální. Je to více než dvojnásobek inflace! Kupříkladu navýšení v případě bytu o velikosti 65 m2 představuje měsíčně navíc částku 3900 korun, což už s rozpočty jihoměstských rodin může opravdu pořádně zahýbat

Pro náš návrh se budeme snažit najít většinu v zastupitelstvu. Pokud potřeby místních obyvatel nezajímají vedení městské části, musíme se snažit bojovat za ně z opozice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama