JUDr. Jindřich Rajchl

Předseda strany Právo Respekt Odbornost
  • PRO 2022
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2023 19:05:00

Kategoricky odmítáme, aby naši vojáci bojovali a umírali v cizích válkách

Kategoricky odmítáme, aby naši vojáci bojovali a umírali v cizích válkách

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k možnému nasazení vojáků zemí NATO do bojů na Ukrajině

 Jeden z potenciálních scénářů vývoje konfliktu na Ukrajině, na nějž už delší dobu upozorňuji, a jehož realizace se skutečně obávám, byl dnes poprvé zcela otevřeně zmíněn. Na světlo mediálních ramp jej vynesl bývalý generální tajemník NATO a nyní poradce Volodymyra Zelenskeho, Anders Fogh Rasmussen. Nazval jej “koalice ochotných”.

Samozřejmě spočívá v tom, že by své vojáky neposkytlo Ukrajině celé NATO (což by reálně mohlo vyvolat celosvětový nukleární konflikt), nýbrž jen několik států v bezprostředním sousedství Ukrajiny, které by se k tomu pod vedením Polska samy rozhodly. Nemám nejmenší iluze o tom, že tento plán počítá i s Českou republikou.

Je totiž zcela evidentní, že varianta, kdy státy východní Evropy budou válčit mezi sebou a naprosto devastovat svou ekonomiku a především životy svých obyvatel, zatímco západ bude přihlížet, fandit a bohatnout na dodávkách zbraní, není mnoha mocipánům vůbec cizí. Spíše naopak. Proto považuji za naprosto nezbytné, aby nám naše vláda jasně sdělila, zda by v případě, že někdo s tímhle pro nás zcela katastrofálním návrhem ve Vilniusu přijde, naši účast v takové “koalici ochotných”zvažovala či nikoliv.

Za sebe i za stranu PRO jasně deklaruji, že neexistuje žádná možnost, že bychom o zapojení České republiky do tohoto šíleného projektu na vteřinu uvažovali. Ve skutečnosti by se totiž tato skupina států neměla jmenovat “koalice ochotných”, nýbrž “koalice obětovaných”. Kategoricky odmítáme, aby naši vojáci bojovali a umírali v cizích válkách vedených ve prospěch cizích zájmů.

Nenecháme se nikým zneužívat a jakýmkoliv způsobem vtahovat do války. Za žádných okolností. Naší politikou není se na ozbrojený konflikt připravit, nýbrž mu předejít. Naší politikou je mír.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama