JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2023 8:21:00

Slováci si schválili právo na hotovost jako součást ústavy

Slováci si schválili právo na hotovost jako součást ústavy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hotovosti.

 Slováci si schválili právo na hotovost jako součást ústavy.

Nejde však o žádné omezení omezení obchodníků ani poskytovatelů služeb, jak mohou někteří odpůrci namítnout.

Jde hlavně o záruku pro občany, že měna nebude digitalizována (např. Evropská centrální banka plánuje zavést tzv. „digitální euro“), zaručuje občanům možnost platbu v hotovosti využít a zachovat si tak soukromí, ale zároveň obchodníkům zbytečně nesvazuje ruce. Sama novela totiž vyjmenovává možnosti, kdy takovou možnost může obchodník odmítnout - tedy například se to nebude vztahovat na různé automaty, resp. všechny situace, kdy je to přiměřený a všeobecně uplatňovaný důvod.

Mimochodem pro hlasovalo 111 poslanců, proti byli pouze 3.

A musím přiznat, že se mi slovenská ústavní novela líbí. Vyvážená, nikoho nešikanující a zároveň poskytující záruky.Podobným vyváženým způsobem bych si to představoval i u nás, co myslíte?

„Čl. 39a

(1) Vydávanie hotovosti ako zákonného platidla sa zaručuje.

(2) Každý má právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti zákonným platidlom, pričom prijatie takejto platby možno odmietnuť len z primeraných alebo všeobecne uplatňovaných dovodov. Právo vykonať hotovostnú operáciu v banke alebo pobočke zahraničnej banky sa zaručuje.

(3) Zákon ustanoví podmienky a obmedzenia práva podľa odseku 2.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama