Ing. Alois Pavlíčko, Ph.D.

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2012 19:01:00

Den po té aneb sladký život v duchu Pyšné princezny?

Den po té aneb sladký život v duchu Pyšné princezny?

Temelín, tendr na dostavbu, Pyšná princezna, Hluboká, Jihočeský kraj, zaměstnanost, pracovní místa

            V posledních měsících se náš  jihočeský kraj dostává do centra pozornosti a to především díky uchazečům v tendru, kteří  slibují téměř modré z nebe. Všiml jsem si a je také moc zajímavé,  že to, co slíbí jeden,  hned slíbí i  druhý. Za čas ale zjišťuji, že druhý ze slibu couvá, když zjistí, co  to vlastně slíbil a chvá se podobně jako král v Pyšné princezně, natáčené také zde, v jižních Čechách na zámku Hluboká. V tomto případě ale nemluvím o faktu, který nás Jihočechy zajímá především, a kterým je bezpečnost jaderné elektrárny, ale o zaměstnanosti při případné dostavbě.  Otázka zaměstnanosti je  klíčová již nyní a  pokud je pravda o tom, kolik  pracovních míst by do konce roku mělo ještě v regionu ubýt, pak otázka zajištění pracovních míst nabude  na výrazně větší vážnosti.

Především se přikláním k názoru: Pokud uchazeč o vitězstvíí v tendru není schopen nebo ochoten zajistit pracovní přiležitosti pro obyvatele kraje,  pak jeho nabídka neni nejlepším řešením! A to i v případě, že je jak-koliv přijatelná  z politického hlediska. Strategická uvažování o směrech rozvoje vnější politiky státu nesmějí zastínit denní problémy obyčejných lidí našeho kraje. Pro nás není absolutně důležíté (upřímně řečeno, je nám to celkem jedno), kolik pracovních míst vznikne např. v USA, pokud Westinghouse zvitězí v tendru na dostavbu JE Temelin.  Velvyslanec USA v ČR Norman Eisen  vloni totiž řekl, že vitězství přispěje k vytvoření 9  tisíc pracovních míst ve státech a podobně mluvil také jeden z jeho šéfu – Mike Kirst. Ten také před nedávnem prohlasil, že zatím se může jednat o lokalizaci jenom 40 % zákázky, příčemž v celkovém objemu zákázky stavební práce číní 30 % a zbylých 60 % zůstanou v USA a dalších zemích světa, kde má Westinghouse své podníky. To je sice hezké, že někde v USA vznikají nové pracovní místa, ale nám  to situaci neřeší.

Proto musíme trvat na tom, že pracovní příležitosti musí vzniknout zde, v ČR a získat tak pro republiku maximální prospěch a v tom musí panovat absolutní shoda !!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 14 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama