Mgr. Renáta Zajíčková

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2023 18:09:00

Reforma školství řeší roky přetrvávající problémy ve vzdělávání

Reforma školství řeší roky přetrvávající problémy ve vzdělávání

Za enormního zájmu odborníků, zřizovatelů škol, studentů, pedagogů a ředitelů základních i středních škol, uskutečnila poslankyně a členka výboru pro školství Renáta Zajíčková v Poslanecké sněmovně unikátní konferenci k reformě vzdělávání.

 Společně s ministrem školstvím Mikulášem Bekem panuje k reformě shoda, změnou by měla projít délka povinného vzdělávání a částečné přesunutí povinného vzdělávání na střední školu.

„V našem vzdělávání probíhá řada potřebných změn. Často však bez zjevných souvislostí a jasného cíle. Přetrvávají problémy, které jsme měli vyřešit již před deseti lety. Komplikují práci ředitelům, učitelům i zřizovatelům škol. Doplácí na to však především budoucí generace a s tím i státní kasa. Proto jsem s důvěrou pana premiéra oslovila několik desítek předních aktérů českého vzdělávání a požádala je o konzultace a zpětnou vazbu při sestavování dokumentu, který obsahuje návrh možné podoby reformy regionálního školství. Mým cílem bylo nahlédnout na naše školství komplexně a nabídnout ucelený balík opatření, který může vyřešit řadu přetrvávajících problémů a poslouží jako podklad pro širší veřejnou debatu. Děkuji panu ministrovi Bekovi, kolegům z ministerstva školství více než stovce kolegů z našich regionů za možnost tuto diskusi společně otevřít,“ říká organizátorka konference, poslankyně a členka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Renáta Zajíčková (ODS).

„Chtěl bych poděkovat paní poslankyni Renátě Zajíčkové za organizaci konference k reformě regionálního školství. Je zcela zřejmé, že nastala doba pro hlubší změny v českém školství a tato konference je dobrou příležitostí diskutovat mezi politiky a odborníky jejich rámec. Čeká nás například debata o prodloužení povinné školní docházky i tom, jak upravit oborovou strukturu středního školství, kde se poptávka rodičů a dětí v řadě regionů se nepotkává s nabídkou. Musíme hledat rovnováhu mezi zájmy klíčových skupin - dětmi, rodiči, zaměstnavateli a také mezi zájmy společnosti jako celku. Český vzdělávací systém nefunguje jako sociální výtah a dostatečně neumožňuje vtáhnout do vyšších pater vzdělávacího systému děti, které nemají příznivé rodinné zázemí. Nejen o těchto tématech musíme hledat shodu také mimo vládní koalici, neboť je jasné, že změny vzdělávacího systému, pokud je teď nastartujeme, budou implementovány v období nejméně deseti let, a proto je potřeba nalézt širokou podporu napříč politickým spektrem,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek (STAN).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama