Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2023 21:03:00

V omezování ruského vlivu budeme pokračovat

V omezování ruského vlivu budeme pokračovat

Na návrh ministra zahraničních věcí Jana Lipavského schválila vláda 21. června 2023 Zprávu o revizi vztahů s Ruskem. Pokračuje tak v naplňování programového prohlášení vlády, které si dalo mimo jiné za cíl přehodnocení vztahů s Ruskem.

 „Po 24. únoru loňského roku, kdy Rusové vpadli na Ukrajinu, bylo celé Evropské unii i NATO jasné, že vztahy s Ruskem nemohou zůstat jako dříve. Ruská agrese vůči Ukrajině je největším a nejničivějším ozbrojeným konfliktem v Evropě od roku 1945. A toto imperialistické chování nesmí zůstat bez odezvy ani na poli mezinárodních vztahů,“ uvedl ministr Lipavský.

Zpráva zahrnuje přehled dosavadních kroků a plány české zahraniční politiky ve vztahu k Rusku do budoucna. Česko v minulých měsících například pozastavilo vstup do země Rusům se schengenskými vízy za účelem turistiky, sportu nebo kultury. Česká diplomacie aktivně podporuje uvalování sankcí na úrovni EU. V Česku je zmrazen majetek ruských soukromých subjektů v hodnotě cca 10 miliard korun. Došlo zároveň ke snížení energetické závislosti na ruských zdrojích na minimum.

„Máme za sebou důležité kroky, kterými jsme doslova překopali dosavadní vztahy s Ruskem. V omezování ruského vlivu budeme pokračovat. Česká politika vůči Rusku se v následujících měsících zaměří na to, jak přispět k vítězství Ukrajiny v ruské válce a jak přispět k mezinárodní izolaci Ruska. Budeme dále posilovat schopnost čelit hybridnímu působení Ruska. Nadále chceme omezovat kontakty s Ruskem pouze na základní úroveň v přesně vymezených oblastech. Budeme podporovat ruskou občanskou společnost a obránce lidských práv,“ dodal šéf české diplomacie s tím, že revize vztahů s Ruskem se promítne i do připravované Bezpečnostní strategie.

Revizi vztahů ministerstvo úzce koordinuje s ostatními resorty, ale také s odbornou veřejností.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama