Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2023 23:08:00

Každá třetí žena zažila některou z forem domácího násilí

Každá třetí žena zažila některou z forem domácího násilí

Hlavní město se zavázalo k přijetí Standardů kvality specializovaných sociálních služeb pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí. Tento závazek schválili pražští radní.

 Závazek Praha stvrdila společným memorandem s centrem proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, o.p.s., centrem Rosa – centrum pro ženy, z.s,, organizací ACORUS, z.ú., a se společností IKEA Česká republika. Jejich vzájemná spolupráce je bezplatná.

Strany memoranda si plně uvědomují rozsah a závažnost domácího a genderově podmíněného násilí. Cílem memoranda je zvýšená osvěta a především kvalitní, adresná a specializovaná pomoc obětem, jejichž specifická situace vyžaduje intervence a přístupy odlišné od ostatních cílových skupin sociálních služeb.

Smyslem je zvyšovat povědomí o domácím a genderově podmíněném násilí a snažit se snižovat jeho přijatelnost ve společnosti. Pro tyto účely bude sepsán strategický dokument řešící tuto problematiku. V rámci sociálních služeb bude vytvořena specializovaná služba obětem tohoto typu násilí, která bude reagovat na jejich potřeby a bude se snažit předcházet problémům v této oblasti.

Zřízena bude také pracovní skupina, která se bude zabývat možností přípravy interního předpisu Magistrátu hl. m. Prahy pro zaměstnance hlavního města Prahy zařazené do úřadu, pokud jsou obětí tohoto násilí.

„Každá třetí žena zažila některou z forem domácího násilí. Tento druh násilí je často schovaný za zavřenými dveřmi bytů a domů… není většinou slyšet, ani vidět, a přesto v naší společnosti existuje ve velké míře. Nikdo z nás před tím nesmí zavírat oči! Jsem proto moc ráda za každou aktivitu, která otevře toto téma a pomůže obětem násilí. Prevencí, mezioborovou spoluprací a osvětovou komunikací tohoto tématu snad brzy dojdeme k nulové toleranci takových činů. Každý z nás k tomu může přispět, a i já udělám maximum pro to, abych pomohla. Věřím, že i podpis a naplňování tohoto memoranda je jedním z kroků k pomoci,“ říká na závěr náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama