Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2012 15:47:07

Dopékané pečivo již nebude možné zaměnit s čerstvým

Dopékané pečivo již nebude možné zaměnit s čerstvým

Pekařské výrobky ze zmrazených polotovarů musí být povinně označovány. Počítá s tím ode dneška platná vyhláška ministerstva zemědělství.

Vyhláška vzešla z negativních zkušeností spotřebitelů. Často totiž docházelo k záměnám čerstvého a takzvaného dopékaného pečiva. Obchodníci tak nyní musí označit, zda se jedná o pečivo čerstvé nebo právě dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů či rozmražený hotový produkt.

Cílem ministerstva je zajistit zákazníkům dostatek informací o nakupovaných potravinách. „Vzhledem k tomu, že v poslední době vzrostlo množství rozpékaného pečiva na pultech obchodů, považujeme informaci o procesu výroby za natolik zásadní, že by o ní spotřebitel měl vědět a sám se rozhodnout, jakému výrobku dá přednost,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Obchodníci musí pečivo viditelně označit

Obchody musí nebalené pekařské a cukrářské výrobky, které byly zmraženy v hotovém stavu a následně rozmraženy, viditelně označovat nápisem „rozmraženo“. Nebalený pekařský výrobek dopečený ze zmrazeného polotovaru bude povinně označen údajem „ze zmrazeného polotovaru“. V případě nesprávného označování hrozí prodejci pečiva sankce až tři miliony korun.

Čerstvým chlebem je podle vyhlášky nebalený chléb, jehož výroba od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyla přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení jeho trvanlivosti. Musí být nabízen k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení. Stejným způsobem se vyhláška týká i čerstvého běžného a jemného pečiva.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama