PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2023 4:47:00

Prosadili jsme navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun

Prosadili jsme navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun

Vláda schválila navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun pro rodiče dětí narozených po 1. lednu 2024. Piráti podporu rodin prosazovali dlouhodobě a byla to také jejich podmínka při vyjednávání o úsporném balíčku.

 Jak ale upozornila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, aktuální podoba návrhu není spravedlivá k dětem narozeným před stanoveným datem. Piráti proto dlouhodobě chtějí předvídatelnou valorizaci a aktuálně navrhli alespoň částečnou kompenzaci rodinám. Nakonec však nebyla bohužel na širší podporu v koalici shoda.

„Téma rodičovského příspěvku jsme otevřeli za Piráty již minulé jaro. Jsem ráda, že se konečně podařilo vyjednat koaliční shodu. Celou dobu jsme prosazovali, aby rodiny s dětmi, kteří jsou často na tento příspěvek odkázány, měly od státu nějakou kompenzaci vzhledem k současné ekonomické situaci, inflaci a zdražujícím se životním potřebám včetně těch základních, jako jsou potraviny. Rodičovský příspěvek se před tím léta neměnil a jeho reálná hodnota neustále klesá, od posledního navýšení před několika lety klesla o 100 tisíc korun,“ uvedla Olga Richterová s tím, že navýšení o 50 tisíc je tak pouze částečným dorovnáním propadu.

Piráti dále navrhli navýšení rodičovského příspěvku i pro rodiče dětí narozených v roce 2023 a v roce 2022. Aby nedocházelo k nespravedlnosti.

„V rámci poslaneckého klubu Pirátů jsme se dohodli, že se pokusíme narovnat trochu tu disproporci, kdy se rodičům, kteří se nyní například starají o roční dítě, rodičovský příspěvek nezvýší. Navrhli jsme proto navýšení o 30 tisíc korun pro rodiče dětí narozených v roce 2023 a 10 tisíc korun pro rodiče dětí narozených v roce 2022. Měla to být alespoň částečná, a přiznejme si, že v případě deseti tisíc spíše symbolická, kompenzace zvyšujících se cen a pomoc zranitelným. Mrzí mě, že to u koaličních partnerů nenašlo pochopení. Pomoc rodinám ale budeme prosazovat i nadále,“ doplnila Richterová.

Piráti prosazují i další změny v nastavení rodinné politiky. Lepší podmínky pro rodiče s malými dětmi, garanci místa v mateřské škole nebo jiném předškolním zařízení, rozšíření těchto kapacit např. sousedskými dětskými skupinami a omezení nadměrné byrokracie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama