Ing. Karel Šidlo

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • Vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2012 15:03:00

Ministr Kuba dodržel slovo, je ale jeho energetická koncepce skutečně reálná?

Ministr Kuba dodržel slovo, je ale jeho energetická koncepce skutečně reálná?

Na úterní tiskové konferenci představil ministr průmyslu a obchodu připravenou novelu Státní energetické koncepce (SEK) do roku 2040, která bude předána do mezirezortního připomínkového řízení a kterou by měla na konci srpna projednat vláda.

Musím objektivně přiznat, že pan ministr Kuba dodržel slovo, které dal členům hospodářského výboru PS PČR, tedy že v průběhu prvního pololetí roku 2012 jeho rezort připraví energetickou koncepci. Na rozdíl od předchozích ministrů totiž termín neodsouval a návrh SEK do připomínkového řízení skutečně postoupil. Na jednoznačné stanovisko k zajištění energetické bezpečnosti ČR přitom čekala nejen odborná veřejnost a podnikatelé v energetice, ale i občané. Přesnou podobu navíc dostanou také cíle pro modernizaci a navýšení kapacit energetických sítí.

Člen vlády vyslyšel názory odborné veřejnosti a otevřeně potvrzuje, že bez rozvoje jaderné energetiky není možné zajistit potřebnou a stabilní výrobu elektrické energie. Tato část SEK je v souladu s dlouhodobými představami KSČM o vývoji energetiky, které jsou vytvářeny na základě odborných stanovisek a realistického pohledu na českou energetiku. Poprvé za posledních 6 let se tak v oficiálním dokumentu zvyšuje podíl využití jaderného paliva v energetickém mixu z 16 až na 35 procent v roce 2040. Tohoto cíle lze dosáhnout pouze dostavbou dalších bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

Potřeba tuhých paliv má naopak klesnout ze současných 40 na 17 procent. Trvale má být zvyšována efektivita spalování uhlí a hnědé uhlí má být využíváno k výrobě tepla v systémech centrálního zásobování teplem. Na co ale ministerstvo ve svém návrhu bohužel zapomnělo, jsou územně ekologické limity pro těžbu hnědého uhlí. Odvolává se přitom na rok 2020, kdy bude muset další vláda rozhodnout o jejich případném prolomení.

Koncepce počítá i s vyšší mírou využívání plynu, a to z dnešních 18 na 25 procent. Tento krok vidím jako vysokou míru rizika z důvodu závislosti ČR na nákupu plynu a tím i na jeho cenách.

Návrh kalkuluje i s rozvojem využívání obnovitelných zdrojů (solární energie a biomasa) pro energetické potřeby rodinných domů a malých sídlišť. Už nyní přitom vláda deklaruje, že finanční podporu pro tyto zdroje energie hodlá vyplácet jen do konce roku 2013.

Podtrženo sečteno, z návrhu SEK v té podobě, v jaké byla představena na tiskové konferenci, se lze domnívat, že byly zohledněny současné možnosti ČR k zajištění potřebné energetické bezpečnosti. Zda však ministerstvo průmyslu a obchodu předkládá reálnou prognózu vývoje cen elektrické energie a tepla, bude možné posoudit teprve poté, co vláda schválí finální podobu dokumentu.

Karel ŠIDLO, poslanec Parlamentu ČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama