Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2023 12:12:00

K svobodě slova v době boje s dezinformacemi

K svobodě slova v době boje s dezinformacemi

Příspěvek na konferenci Svoboda slova v prostředí digitálních platforem, zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu

 Můj diskusní příspěvek (začíná cca v 17. minutě ZDE a trvá 5 minut) na nedávné konferenci o svobodě slova a boji proti “dezinfo”, kterou pořádala Společnost pro obranu svobody projevu.

Zopakoval jsem tam, že žádná spontánní veřejná poptávka po nové právní regulaci této oblasti neexistuje, je uměle vygenerovaná několika zájmovými skupinami, kterými jsou:

  • státní a nadstátní byrokracie včetně silových složek
  • média tzv.hlavního proudu
  • nevládní organizace + akademická sféra
  • část politické scény

Je třeba to umět rozklíčovat, identifikovat, jaké institucionální (nárůst rozsahu úředních pravomocí), ekonomické (přísun prostředků z grantů a programů) a poziční (omezení mediální a politické konkurence) zájmy se za tímto tažením skrývají, aby bylo možno se tomu bránit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama