Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2023 13:09:00

Mnozí gruzínští politici se snaží zemi odklonit z evropské cesty

Mnozí gruzínští politici se snaží zemi odklonit z evropské cesty

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová přijala pozvání gruzínské prezidentky Salome Zourabichvili a o víkendu vystoupila na mezinárodní konferenci žen - lídryň v Tbilisi.

 Druhý ročník konference Tbilisi Women s podtitulem „konflikt, mír a bezpečnost“ navštívily političky, aktivistky, výzkumnice i laureátky Nobelovy ceny míru. Gregorová hovořila o budoucnosti Evropy i světa v rámci panelu 'Evropa: silnější unie'.

Mezinárodní konference žen v gruzínské Tbilisi přichází s inovativní diskuzí, která propojuje ženy z různých oblastí s odlišnými zkušenostmi a vizemi napříč Evropou. Otevírá hlavní výzvy současnosti a přináší do nich ženskou perspektivu.

„Bylo mi obrovskou ctí přijmout pozvání od samotné gruzínské prezidentky a být součástí této konference, která reaguje na současnou krizi a nejistotu v kontextu probíhající agresivní války na Ukrajině. Mezi řečnicemi byla například i dívka z Charkova, která na sociálních sítích s nadhledem, ale realisticky zobrazuje krutou realitu války na Ukrajině a jejího dopadu na civilisty. Kromě nových kontaktů mi tak konference dala další motivaci nepřestávat bojovat za lepší svět,” popisuje Gregorová.

Panel 'Europe: A Stronger Union' (Evropa: silnější unie), ve kterém Gregorová vystoupila, řešil mimo jiné překážky na gruzínské cestě do Evropské unie.

„Hovořili jsme o situaci v Gruzii i jejích vztazích s Ukrajinou a Moldavskem. Že je důležité, aby na přibližování se k EU pracovaly země společně. Mnohé panelistky se věnovaly ve svých příspěvcích i genderovému hledisku. A já si při poslechu uvědomila, že i boj, který v současnosti svádí o budoucnost země její čelní představitelka, prezidentka Zourabichvili, proti vulgární, agresivní a lživé rétorice premiéra země či za ním stojícího proruského oligarchy, v sobě tento aspekt nese. Mnozí gruzínští politici se snaží zemi odklonit z její evropské cesty. Gruzínští občané ale mají jiný názor, který pravidelně vyjadřují v ulicích, i průzkumech, a byla by obrovská škoda o ně přijít. Každé podobné setkání mě naplňuje novou nadějí, že racionální, moderní a evropský přístup má sílu na to, aby zvítězil,” vysvětluje Gregorová.

Europoslankyně Markéta Gregorová se situaci v Gruzii věnuje dlouhodobě mj. jako členka delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Arménií, Azerbajdžánem a Gruzií a místopředsedkyně delegace Euronestu. V říjnu 2021 byla součástí pozorovací mise v Gruzii, sledující lokální volby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama