Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.08.2012 11:18:37

Exodus sociálních demokratů

Exodus sociálních demokratů

S rostoucími preferencemi SPOZ se zvyšuje počet dlouholetých členů sociální demokracie, kteří touží po členství ve straně Miloše Zemana. Ač jsou některé známé osoby pro tuto stranu posilou, pro ČSSD je to spíše úleva.

Z odchodu členů z ČSSD se dělá příliš velký problém. V demokratické společnosti je změna strany naprosto normální věc. Strana není náboženské hnutí, ale ostatně i v tom to případě lze konvertovat z křesťanství třeba na islám. Názor člověka se vyvíjí a vyvíjí se i strana. Změna stranické příslušnosti je tak naprosto přirozená věc. Pro stranu s třiadvaceti tisíci členů není ani hromadnější odchod žádná nesnáz, protože strana disponuje spoustou kvalitních lidí, kteří bohužel ne vždy, a to oprávněná kritika odcházejících, dostanou šanci být ve vedení a na čelních místech kandidátky.

Jsem častý kritik poměrů v ČSSD, protože personální politika ČSSD není opravdu nejlepší. Funkce si snaží držet léta stále ti samí a podporují pouze své služebníky, o kterých vědí, že nikdy nemohou být konkurencí. Když ale vidím lidi odcházející do SPOZ, připadá mi, že se strana spíše očišťuje od kariéristů a prospěchářů. Určitě to neplatí pro všechny, ale u řady z nich je evidentní důvod dostat se na kandidátku pro volby do krajských zastupitelstev. Miloš Zeman už je jen maskotem SPOZ, a tak řeči o něm jako důvodu přestupu nejsou moc věrohodné a daleko pravděpodobnějším vysvětlením tak velkého zájmu o SPOZ budou preference nad pětiprocentní hranicí. On podobný nával stejného typu lidí hrozí i LEV-21. Dokud se strana pohybuje okolo třech procent, je vstup do této strany spíše z přesvědčení. Jakmile překročí 5 procent, čeká je nejen nápor z řad sociální demokracie ale i těch nespěšných z řad SPOZ.

Odchod senátora Drymla nebyl žádným překvapením. Po neúspěšném pokusu prodat vrchlabskou nemocnici kraji se stal kritikem všeho a všech. Ač měl kdysi jisté sympatie členů za boj s nepopulárním krajským vedením ČSSD, změnil se v exota, který kritizuje kohokoliv a cokoliv, jen aby mohl kritizovat, i když o dané věci vůbec nic neví. Všem byl pro smích a ztratil veškerou podporu ve straně. Jeho odchod byl tak nevyhnutelný.

Odchází i řada méně známých lidí a řadových členů. Zajímavé, že minimálně v Královehradeckém kraji je to pro ČSSD velká úleva. Podezření z odklánění stranických peněz, korumpování, vyhrožování členům, neoprávněného užívání titulu nebo falšování dokumentů, toho všeho bude sociální demokracie ušetřena. Nejvíce si oddechnou lidé v kontrolních komisích, které nebudou muset řešit rušení členství.

Kvůli osobním animozitám bude spolupráce na levici velmi obtížná a tak koalici ČSSD s SPOZ nebo LEV-21 nevidím příliš reálně a lepším řešením než volbou malé strany je použití preferenčních hlasů pro volbu nových lidí na místech ve středu a konci kandidátky. Pokud však je pro někoho ČSSD z nějakého důvodu nevolitelná, je LEV-21 určitě mnohem lepší volbou než prospěcháři přesycená SPOZ .

I kvůli občanům bude nutné, aby se levice dala dohromady a spolupracovala. Jinak se nepodaří zabránit privatizaci nemocnic, školství a veškerého veřejného sektoru vůbec. Zvláště ve středních Čechách mě zaráží touha lidí být úplně bez nemocnic, čehož svou volbou ODS samozřejmě docílí, protože ti budou jistě chtít navázat na „úspěšné“ prodeje hluboko pod reálnou cenou z éry jejich vlády v minulých volebních obdobích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama