RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2023 8:19:00

Sporné miliardy na „Dům po babičce“

Sporné miliardy na „Dům po babičce“

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému dotačnímu programu na rekonstrukce nemovitostí

 Ač je záměr programu „Oprav dům po babičce“ dobrý, ekonomická logika bohužel hodně kulhá. Zdá se, že to je enormně drahá cesta k poměrně malé úspoře energie. A pokud je cílem programu zlepšit životní úroveň občanů, pak vybrat pár desítek tisíc lidí, kteří mají „dům po babičce“ a projekt zorganizují, tak to zní jako dosti nepochopitelná, společensky sporná loterie. Zvláště pak v kontextu toho, jak zoufale se našemu státu nedostává peněz.

Jistě není jednoduché najít cestu k efektivnímu vynaložení stovek miliard korun, které na energetickou transformaci dostaneme z Unie (ale na které jsme se měli čas se připravit). Stát by měl ale docela jasně vědět, co za tyto miliardy “kupuje“. Tedy na kolik ho přijde uspořená energie a zda to je lepší, než jiné alternativy. Politické body za chytlavý titul a nelogické bonusy za děti do tohoto rozhodování vstupovat opravdu nemají.

Snaha pomoci lidem zrekonstruovat existující nemovitosti tak, aby byly energeticky efektivnější, je přitom jistě chvályhodná. Ale i s penězi, které nejsou vybrané (jen) od našich daňových poplatníků, musíme zacházet odpovědně a kompetentně, a ne je "propálit" na nepochopitelně vysokou dotaci (snad až ve výši 2/3 investice) pro relativně malý počet lidí, navíc u nemovitostí, u kterých by byla vysoká investice sporná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama