RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2023 18:15:00

Zatrvzelým postojem „ne euru“ ubližujeme sami sobě

Zatrvzelým postojem „ne euru“ ubližujeme sami sobě

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k přijetí eura.

 Zatrvzelým postojem „ne euru“ ubližujeme sami sobě.

Odmítání eura stojí u většiny našich politiků nikoli na věcných argumentech, ale na čtení průzkumů veřejného mínění (a někdy též ideologii). Místo seriózní debaty jde často o honbu za politickými body, při které je ve výsledku jediný poražený – naše ekonomika.

Pominu fakt, že argument říkající, že nezávislá měnová politika nás ochrání před vysokou inflací, neobstál, čehož jsme dnes bohužel svědky. Kvůli tomu, že neplatíme eurem a nejsme tedy členy euroskupiny - ekonomického centra Unie, kde se přijímá spousta pro budoucnost Evropy zásadních rozhodnutí. Jsme proto mimo vyjednávání nových finančních iniciativ, které mají zlepšit ekonomickou v EU po šocích způsobených válkou na Ukrajině nebo pandemií Covidu.

Ztrácíme např. možnost ovlivnit, zda se v Evropě bude platit hotovostí „hodnou“ 21. století – digitálním eurem, neb o něm se dnes v euroskupině diskutuje.

Digitální euro ale není zdaleka jedinou iniciativou euroskupiny, u které "nejsme". Více jsem o tom napsal pro HN ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama