Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2023 7:17:00

Sportovní třídy by obohatily vzdělávací nabídku gymnázií

Sportovní třídy by obohatily vzdělávací nabídku gymnázií

V Královéhradeckém kraji by mohly vzniknou sportovní třídy, radní schválili třem krajským gymnáziím podání žádosti o jejich zřízení na ministerstvo školství.

 Gymnázia ve Vrchlabí, Trutnově a hradecké gymnázium J. K. Tyla tak dají žádost na zápis změn v rejstříku škol v mimořádném srpnovém termínu tak, aby na případné schválení mohly reagovat včasným vypsáním talentových zkoušek pro školní rok 2024/25.

„V našem regionu máme řadu mladých sportovců, kteří například na lednové Olympiádě dětí a mládeže vybojovali první místo v hodnocení všech krajů republiky. Kombinace náročné sportovní přípravy, účasti na závodech a studia na střední škole klade zvýšené nároky nejen na žáka, ale také na školy. Z mého pohledu hodnotím zřízení sportovních tříd a zajištění kvalitního vzdělávání pro žáky právě zaměřené na výkonnostní sport jako velmi přínosný krok. Sportovní třídy by obohatily vzdělávací nabídku gymnázií a přilákaly ještě více talentovaných žáků,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Na zřízení gymnaziálních tříd se sportovní přípravou v Krkonošském gymnáziu a Střední odborné škole ve Vrchlabí, Gymnáziu v Trutnově a Gymnáziu J. K. Tyla Hradec Králové se shoduje Královéhradecký kraj jako zřizovatel, ředitelství jmenovaných škol i celá řada sportovních klubů a organizací v regionu. Jejich zřízení vítají především ředitelé základních škol z Vrchlabí, Špindlerova Mlýna, Hradce Králové a přilehlého okolí.

„Gymnázium ve Vrchlabí má vzhledem k vlastnímu sportovnímu zázemí, poloze školy a snadnou dostupností sportovišť v nejvyšším pohoří České republiky pro zřízení oboru sportovní gymnázium velmi vyhovující podmínky, zejména pro výuku zimních sportů, jako jsou alpské lyžování, snowboarding, ale i cyklistika a orientační běh. V Trutnově je zastoupeno zejména plavání, ale také atletika, basketbal a další sporty. Na hradeckém gymnáziu máme především fotbalisty, hokejisty, atlety, volejbalisty a judisty. Na těchto školách již studuje řada talentovaných sportovců, kterým vedení škol vychází vstříc. V současné době totiž není reálné, abychom v našem kraji otevřeli novou střední školu-sportovní gymnázium, a proto se jako optimální řešení jeví otevření jedné třídy v ročníku při každém jmenovaném gymnáziu,“ doplnil náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za gesci krajského školství.

Žádosti musí školy podat na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky v mimořádném termínu, a to během srpna, aby vedení škol mohlo vypsat kritéria pro přijímací řízení a realizovat talentové zkoušky. Rozhodnutí ministerstva z tohoto důvodů školy potřebují získat do konce října letošního roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama