JUDr. Václav Musílek

  • Trikolora
  • Praha 8
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2023 21:07:55

Prezident opět vypustil rudého džina z láhve

Prezident opět vypustil rudého džina z láhve

Soudce Fremr posílal lidi v 80. letech do vězení z politických důvodů. Vypadá to, že i nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa, mimochodem můj spolužák z právnické fakulty, odsuzoval lidi za trestný čin „Opuštění republiky“.

To je ale najednou překvapení a překvapených. Realita je ještě mnohem horší. Všichni ti právníci, kteří se tehdy rozhodli pro roli trestního soudce nebo prokurátora, dobře věděli, že budou žalovat či soudit v politických procesech. A nutno dodat, že jim to vůbec nevadilo. Těmto lidem se režim nijak neprotivil, brali jej v lepším případě pragmaticky jako fakt, v horším byli jeho aktivními pretendenty. Nikdo je nenutil, aby tuto práci dělali. Stáli o ni sami.

Dnes mají věk na to, aby stanuli v nejvyšších soudcovských postech, a také se tak děje. Co s tím? Ke své práci pro komunistický režim se nikdy nehlásili, ostatně nikdo jim ji nepřipomínal. A když se prezidentem republiky stal kádrový příslušník komunistické vojenské rozvědky cvičený na dráhu rozvědčíka, zdálo se, že v těchto věcech u nás nastal fukuyamovský konec dějin. Ale ouha, nestalo se. Stačilo, aby se ozval jeden nespravedlivě odsouzený, přesně popsal, jakému bezpráví jej dotyčný soudce vystavil, a část veřejnosti se probrala.

Prezident, či spíše jeho „přátelé,“ si rychle uvědomili, že nejde jen o jednoho či dva ústavní soudce. Hlas lidu říká: co se divíme? Pavel a Fremr, to je přece svůj k svému. Pracně budovaná image velkého slušňáka na Hradě se hroutí jak domeček z karet. To, co se při prezidentské volbě podařilo s vypětím všech sil a liberálně demokratických médií zahrát do autu, jednou neuváženou nominací vyskočilo jak čertík z krabičky. A bude vyskakovat opakovaně.

Ale zpátky k problematice bývalých prorežimních soudců. Například v Polsku s nimi vládnoucímu PiS došla trpělivost a soudní reformou se jich zbavili. Je příznačné, že bývalých komunistických soudců se zastaly orgány EU a od té doby absurdně pronásledují Polsko kvůli údajnému porušování principů právního státu. To samozřejmě vypovídá hodně o politickém klimatu v EU, ale to asi nikoho nepřekvapí. Bylo by tedy správné se u našich sousedů inspirovat a soudce z doby totality odstranit? Nevím, když vidím, s jakou vervou a jiskrou v oku mladí aktivističtí soudci odsuzují lidi za pouhé verbální projevy nesouhlasu se současnou politickou linií pětikoalice, tak si vůbec nejsem jistý, že by to bylo dobře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama