MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2023 12:22:00

Brutálnímu napadení v Plzni se mohlo předejít

Brutálnímu napadení v Plzni se mohlo předejít

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k napadení v Plzni.

 Zdravím všechny,

jen pro pořádek … Policejní mluvčí odmítl potvrdit ukrajinskou národnost pachatele. S odkazem na jeho nezletilost. Redakce Naše Praha ale přinesla informaci od svědků, že se mělo jednat o Ukrajince. Tak, nechme to na policii.

A ještě k brutálnímu napadení v Plzni.

Nemohlo se tomu předejít?

Možná ANO, mohlo!

Bohužel, níže uvedená žádost ministrovi, jejíž kladné vyřízení by zvýšilo bezpečnost nejen ve městě Plzeň byla odeslána jen před několika dny. 

Zda již předtím projednávali na MV podobné žádosti, to netuším.

Jako by snad šlo o předzvěst hrůzné události.

Předcházet excesům musí jak představitelé krajských samospráv, městská či a obecní policie tak i ministerstvo vnitra a bezpečnostní sbory s celostátní působností.

Zveřejňuji proto a bez dalšího komentáře podporuji níže uvedenou žádost primátora města Plzeň zaslanou ministrovy vnitra.

Plzeň 07.08.2023

Vážený pane premiére, vážený pane ministře,

s důvěrou v právní stát a vymahatelnost práva jako takového se na Vás obracíme ve věci, která se bezprostředně týká pořádku a bezpečnosti v českých městech a obcích.

Jsme si plně vědomi naší odpovědnosti jako samosprávného celku. Je na nás, abychom na území města Plzně zajistili pořádek a bezpečnost občanů. Mohu Vás ujistit, že využíváme všech zákonných nástrojů, abychom v této oblasti jednali maximálně zodpovědně a efektivně.

Zároveň však musíme konstatovat, že trvale narážíme na nedostatečnou oporu v zákoně. Jako zcela zásadní se nám jeví chybějící ukotvení v legislativě, které by městům a obcím umožnilo vykázat lidi do místa jejich bydliště ve chvíli, kdy opakovaně porušují zákony a vyhlášky.

Jen pro ilustraci. V roce 2023 předpokládáme výdaje do oblasti bezpečnosti a prevence kriminality z rozpočtu města Plzně ve výši téměř 315 milionů korun. Další významné prostředky jsou vynakládány na údržbu poškozovaného majetku a úklidu nepořádku.

Bohužel však i přes neustále se zvyšující náklady do této oblasti a také usilovnou práci Policie ČR, strážníků a dalších složek státu a města pocit bezpečí našich občanů klesá. Dokládá to průzkum, který město Plzeň v letošním roce realizovalo.

Tento nepříznivý trend registrujeme i přesto, že už od roku 2011 funguje v rámci Městské policie Plzeň nové oddělení, které monitoruje pohyb asociálních osob a osob bez přístřeší, přes intenzivní spolupráci s neziskovými organizacemi nebo renomovanými sociology.

Aktuálně se v Plzni pohybuje 400 osob bez domova. Téměř třetina z nich je ze zahraničí, u českých občanů pak značná část nemá trvalé bydliště ve městě Plzni. Často se jedná o osoby zodpovědné za přestupkové jednání, lidi závislé na alkoholu a návykových látkách.

Excesy těchto osob se stále opakují – požívání alkoholu na veřejnosti do přivození stavu těžké opilosti (převoz na Protialkoholní záchytnou stanici Plzeň bez úhrady nákladů), žebrání, vulgární pokřiky, vykonávání tělesných potřeb v parcích a na chodnících, rozhazování odpadků, neoprávněné užívání cizího majetku, nehrazení jízdného, krádeže v obchodech.

Jedná se o chování, které je zcela nepřijatelné s ohledem na všechny slušné občany a návštěvníky města, především pak rodiny s dětmi. I přes veškerou snahu není v silách města, bezpečnostních složek a také neziskových organizací být všude a u všeho. Řešení ale existuje.

Většina těchto činů by se nemusela dít, pokud bychom měli v rukou efektivní nástroj, jak situaci řešit. V minulosti bylo možné, aby obce postihovaly přestupkovou recidivu alespoň sankcí zákazu pobytu na dobu max. 3 měsíců, což dnes platná zákonná úprava neumožňuje. Tento nástroj nám i dalším městům a obcím v tuto chvíli chybí.

Vážený pane premiére, vážený pane ministře, žádáme Vás proto, aby Vláda ČR co nejdříve přijala opatření, která nám umožní výrazně zmírnit takové jevy v našem městě. Tímto opatřením je zákonná možnost vykázání osob, které opakovaně porušují zákon a platné vyhlášky, do místa jejich bydliště, v případě cizinců a osob páchajících trestný čin pak v odůvodněných případech důsledné ukládání trestu vyhoštění.

Jsme přesvědčeni, že se jedná o krok, který výrazně zlepší veřejný pořádek, bezpečnost a sociální situaci nejen v našem městě.

Vážený pane premiére, vážený pane ministře, neberme bezpečnost a sociální situaci našich občanů na lehkou váhu a udělejme společně krok, který může situaci v našich městech a obcích výrazně zlepšit. Za město Plzeň jsme připraveni se na celé věci aktivně podílet a poskytnout Vládě ČR plnou součinnost.

S pozdravem

Mgr. Roman Zarzycký
primátor města Plzně

Jiří Winkelhöfer
radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama