Mgr. Renáta Zajíčková

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2023 19:42:00

Nová hygienická vyhláška vytváří prostor pro individuální přístup

Nová hygienická vyhláška vytváří prostor pro individuální přístup

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hygienické vyhlášce pro školy.

Ředitelům a zřizovatelům škol denně svěřujeme skoro milion dětí. Místo toho, aby jim stát důvěřoval, rozvázal ruce a umožnil jim školy zodpovědně spravovat, hrne na ně další a další administrativu. Pojďme to změnit!

Pokud pro naše děti skutečně chceme moderní vzdělávací systém a dostatek míst, musíme ředitelům škol a obcím co nejvíce usnadnit adekvátní rozvoj jejich školských objektů.

Rozvíjet současnou školskou infrastrukturu, povětšinou mnoho desetiletí staré budovy, je dnes možné převážně s výjimkami z různých požadavků. Právě hygieny v krajích takových žádostí řeší stovky ročně. V součtu jde o tisíce hodin složitého připravování žádostí ze strany, tisíce hodin jejich vyřizování, měsíce průtahů, ale i desítky milionů korun zbytečně vyhozených oknem.

To bylo hlavním důvodem, proč jsem požádala hlavní hygieničku a pracovní týmy čtyř ministerstev o aktualizaci zastaralé hygienické vyhlášky pro školy.

Právě promyšlené snižování byrokratické zátěže a odstraňování duplicitních paragrafů je cestou k tomu, abychom v rostoucích regionech do školské infrastruktury investovali veřejné finance smysluplně, bez rozhazování, a ve správný včas.

Nová hygienická vyhláška se proto vymaňuje direktivnímu státnímu přístupu a vytváří prostor pro individuální přístup zřizovatele podle charakteru vzdělávací instituce. Školy budou mít nově možnost přizpůsobit se potřebám výuky a dětí, nikoli potřebám dvacet let staré vyhlášky.

Primárně však nová vyhláška klade důraz na ochranu zdraví dětí, to zůstává naprostou prioritou.

Těším se na otevřenou diskuzi hlavních aktérů regionálního vzdělávání u kulatého stolu a děkuji všem kolegyním a kolegům, kteří se na přípravě nové vyhlášky podílejí!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama