Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2023 7:17:00

K umělé inteligenci politici i valná část veřejnosti přistupují poměrně vlažně

K umělé inteligenci politici i valná část veřejnosti přistupují poměrně vlažně

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová zveřejnila video, natočené podle scénáře vytvořeného populárním generativním AI modelem, ChatGPT. Spotem Pirátka oficiálně otevírá svou osvětovou kampaň „Píše se to AI“.

 Jejím cílem je ukázat, kolik toho už AI (nejen) v komunikaci a prezentaci zvládne, ale také se o tom bavit s odborníky. Další experimenty budou následovat.

„K natočení úvodního videa mě zčásti inspiroval YouTuber a tvůrce Casey Neistat, který si nechal podobné video navrhnout od ChatGPT. Oběma se nám myslím podařilo ukázat jednu věc. Jeho záběry z dronů či prezentace ulic New Yorku, v mém případě výhody i úskalí umělé inteligence na pozadí profesionální kanceláře, mají jedno společné: postrádají lidskost. Naučí se novější modely větší osobnosti, anebo si naopak my zvykneme na bezbarvost AI? Odpovědi zatím nemáme, ale tím spíš bychom se o těchto věcech měli začít otevřeně bavit už dnes,“ říká europoslankyně.

Video (ZDE) je prvním výstřelem kampaně s názvem „Píše se to AI“. „Letní období jsem chtěla tradičně věnovat osvětě. Volba padla jednoznačně na umělou inteligenci, ke které dosud politici i valná část veřejnosti přistupují poměrně vlažně, přestože už dnes dramaticky proměňuje způsoby, jakými jsme zvyklí fungovat,“ vysvětluje Markéta Gregorová.

Kampaň chce ukázat, jak by mohla společnost z umělé inteligence těžit, ale také na co by si měla dát pozor a na co všechno je třeba se už dnes aktivně připravovat, ať už ve veřejném životě či politickém pozadí. Markéta Gregorová bude veřejnost co nejpřístupnější formou zasvěcovat do procesu vytváření zákona o AI. Kromě dalších spotů nabídne např. i podcasty s experty a expertkami v oblasti AI. Pirátka s kampaní objede města napříč celou republikou.

Veškerý nový obsah, články, videa, podcasty i tipy budou k nalezení na oficiálním webu kampaně ZDE. Aktuality je možné sledovat také na Instagramu ZDE. Kampaň je financována z prostředků frakce Greens/EFA.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama