JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.08.2023 12:06:00

Dochází k redefinici trestného činu znásilnění, aby odpovídala modernímu pojetí

Dochází k redefinici trestného činu znásilnění, aby odpovídala modernímu pojetí

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do mezirezortního připomínkového řízení návrh zákona, kterým dochází k redefinici trestného činu znásilnění.

 Česká republika se tak přidává k 15 státům, které k tomuto kroku již přistoupily, kdy ke změně ve vymezení tohoto trestného činu došlo v Belgii, Dánsku, Finsku, Chorvatsku, Islandu, Irsku, Kypru, Lucembursku, Maltě, Německu, Řecku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku a Velká Británii.

„Návrhem dochází k redefinici trestného činu znásilnění tak, aby to odpovídalo modernímu pojetí. Opouští se koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nově se nahrazuje konceptem nekonsensuálního (nesouhlasného) pohlavního styku. Tuto úpravu zvolilo i Německo, což je stát, který je nám svou právní kulturou velmi blízký,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Koncept „ne znamená ne“ (čin je spáchán proti vůli oběti) je doplněn o zneužití bezbrannosti zahrnující případy, kdy oběť není schopna z určitého objektivního důvodu (nemoc, duševní porucha, spánek, silná opilost, zdravotní hendikep, disociativní stupor, spoutání, nízký věk aj.) projevit svůj nesouhlas.

Zároveň dochází ke stanovení věkové hranice (12 let), do jejíhož dosažení bude dítě vždy považováno za bezbranné z důvodu nízkého věku. Sexuální praktiky s ním budou vždy trestné jako znásilnění nebo jako sexuální útok a nikoli jako mírněji trestné pohlavní zneužití.

„Návrh zákona jsme dnes rozeslali do připomínkového řízení a v návaznosti na uvedené změny provádíme i další nezbytné návazné změny v trestním zákoníku a dalších zákonech odkazujících na vybrané trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti. Předmětnou problematiku jsme opakovaně projednávali na politické úrovni, včetně jednání podvýboru ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny pro problematiku domácího a sexuálního násilí, a návrh zákona vychází z výsledku těchto debat, za něž kolegyním a kolegům děkuji,“ doplnil náměstek Antonín Stanislav.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama