Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2023 10:05:01

Hnutí SPD hájí zájmy našich občanů, kteří jsou pro nás absolutní prioritou!

Hnutí SPD hájí zájmy našich občanů, kteří jsou pro nás absolutní prioritou!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

prosazujeme zvýšení rodičovského příspěvku o 100 tisíc korun a jeho pravidelnou valorizaci. Navrhujeme i další úpravy pro pomoc pracujícím rodinám s malými dětmi. Počet zadržených nelegálních imigrantů na našem území několikanásobně narůstá. V zájmu ochrany bezpečnosti českých občanů prosazujeme obnovení kontroly našich státních hranic. Budeme nadále tvrdě vystupovat proti vládnímu balíčku, který lidem rekordně zvyšuje daně. Senát snížením valorizace důchodů a zpřísněním podmínek pro získání předčasného důchodu prokázal svou zbytečnost. Je to hanebnost, ke které nebudeme mlčet. Vysoký poměr nezaměstnaných mladých lidí je důsledkem selhání Fialovy vlády, která nezajistila dostatečné kapacity na středních školách.

1. Prosazujeme zvýšení rodičovského příspěvku o 100 tisíc korun a jeho pravidelnou valorizaci. Navrhujeme i další úpravy pro pomoc pracujícím rodinám s malými dětmi.

Tento týden je na pořadu mimořádná schůze Sněmovny mimo jiné k rodičovskému příspěvku, náhradnímu výživnému a ke zrychlení oddlužení, což jsou významné priority politického programu hnutí SPD. Za aktuálně nejpodstatnější z nich považujeme úpravu rodičovského příspěvku. Vládní návrh na jeho zvýšení o 50 tisíc korun je opožděný a nedostatečný. My navrhujeme zvýšit jej o 100 tisíc korun, což odpovídá hodnotě růstu inflace od jeho posledního navýšení v roce 2020. Dále navrhujeme zakotvit do zákona i pravidelnou každoroční valorizaci rodičovského příspěvku o aktuální míru růstu inflace, aby jeho zvyšování nebylo pouze předmětem libovůle jakýchkoli vlád. Navrhneme i další úpravy, které by pomohly pracujícím rodinám s malými dětmi. Rodiny s předškolními dětmi jsou jednou ze sociálně a ekonomicky nejvíce ohrožených skupin občanů a Fialova vláda se je v rámci tzv. konsolidačního balíčku chystá ještě dále výrazně poškodit, když jim plánuje zrušit důležité daňové slevy, školkovné a slevu na manželku či manžela. To ohrozí i budoucí porodnost, jejíž výše je základem udržitelnosti důchodového systému. Pro hnutí SPD je rodina na 1. místě!

2. Počet zadržených nelegálních imigrantů na našem území několikanásobně narůstá. Prosazujeme obnovení kontrol na hranicích.

Podle aktuálních údajů cizinecké policie se v ČR opět zvyšuje počet zadržených nelegálních imigrantů. Jen za měsíc červenec bylo na našem území zadrženo 382 nelegálních imigrantů, což je třikrát více než v dubnu. Počty zachycených imigrantů, kteří většinou přes ČR projíždějí dále do Německa, narůstají meziměsíčně o stovky osob, přičemž policisté předvídají další zhoršení situace. Tento stav přináší pro ČR a její občany mnohá bezpečnostní rizika, kterým Fialova vláda nepředchází a nehodlá proti nim bojovat, protože neplánuje obnovení kontrol na česko-slovenských hranicích, kudy nelegální imigranti a jejich převaděči nejčastěji projíždějí. Obnovení kontrol je přitom jediný efektivní způsob, jak nelegální imigraci do ČR minimalizovat, protože Schengen nefunguje. Hlavní politickou odpovědnost za tuto nepřijatelnou situaci nese zcela neschopný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který svou funkci absolutně nezvládá, protože kromě objemu nelegální imigrace meziročně markantně roste i další obecná kriminalita a počet trestných činů páchaných cizinci. Hnutí SPD požaduje v zájmu ochrany bezpečnosti českých občanů zavedení kontroly našich státních hranic.

3. Budeme nadále tvrdě vystupovat proti vládnímu balíčku, který lidem rekordně zvyšuje daně.

Hnutí SPD odmítá vládní tzv. daňový balíček, který má podle vlády Petra Fialy (ODS) vyřešit konsolidaci veřejných financí. Tento daňový balíček, který mění 63 zákonných norem, razantně zvyšuje plošně daně všem skupinám obyvatel (s výjimkou vydavatelů knih) o 73 miliard korun. Přitom slibované úspory na výdajích ve výši 54,4 miliard korun na konkrétních národních dotacích jednotlivých resortů k dnešnímu dni zatím stále nejsou známy. Je to kočkopes, který svědčí o skutečnosti, že jednotlivé strany současné vládní pětikoalice mají zcela odlišné programové priority v rámci návrhů státních rozpočtů. V dosavadním návrhu balíčku je spousta nelogičností, za všechny například to, že kojenecká voda a dětské pleny budou podléhat dani ve výši 21 %, zatímco tiché víno zdaněno nebude vůbec. Návrh na snížení DPH u potravin z 15 na 12 % je pouze kosmetický a v konečném důsledku to občané ani nepocítí, protože rozdíl zůstane potravinovým obchodním řetězcům. První čtení projednávání ve Sněmovně, kde jsme razantně vystupovali k tomuto návrhu, trvalo celých 27 hodin. Při druhém čtení ve Sněmovně na schůzi, která je svolána na 5. září, budeme opět tvrdě vystupovat, protože odmítáme plošné zvyšování daní pro naše občany a firmy. Hnutí SPD hájí zájmy našich občanů, kteří jsou pro nás absolutní prioritou!

4. Senát snížením valorizace důchodů a zpřísněním podmínek pro získání předčasného důchodu prokázal svou zbytečnost. Je to hanebnost, ke které nebudeme mlčet.

Senát v minulém týdnu schválil vládní návrh změn v oblasti důchodů, který zásadním způsobem snižuje valorizace všech typů důchodů a výrazně zhoršuje podmínky pro získání i výplatu předčasných starobních důchodů. Senát, ovládaný stranami vládní koalice, tak opět selhal ve své roli tzv. pojistky ústavnosti a demokracie a prokázal svoji zbytečnost. Pokud návrh podepíše i prezident republiky, tyto škodlivé změny začnou platit již od 1. září. Ze dne na den se tak zpřísní pravidla pro vznik nároku na předčasný starobní důchod, což tisícům občanů znemožní jeho využití a donutí je to proti jejich vůli a na poslední chvíli významně změnit životní plány, což mnohdy povede k výraznému zhoršení jejich sociální situace. Výsledkem mohou být i četné soudní spory v případech, kdy by měl být žadatelům řádně přiznán předčasný důchod dle dosud platných pravidel, avšak od termínu, který bude následovat až po 1. září. Na všechna tato rizika jsme v SPD opakovaně upozorňovali, stejně tak jako například ombudsman Stanislav Křeček. Z těchto důvodů, i kvůli mnoha procesním pochybením a porušování Jednacího řádu při jeho projednávání ve Sněmovně, bude zákon nejspíše čelit návrhu na zrušení před Ústavním soudem. Asociální vláda Petra Fialy (ODS) od svého nástupu systematicky poškozuje všechny důchodce, přestože jde o jednu ze sociálně nejzranitelnějších a nejohroženějších skupin a o lidi, kteří se celoživotní poctivou prací zasloužili o český stát. Je to hanebnost, ke které SPD nebude nikdy mlčet.

5. Vysoký poměr nezaměstnaných mladých lidí je důsledkem selhání Fialovy vlády, která nezajistila dostatečné kapacity na středních školách.

V ČR je dle aktuálních dat statistického úřadu EU Eurostat nejvíce nezaměstnaných mladých lidí do 25 let za posledních 10 let. Míra nezaměstnanosti v této věkové skupině činí aktuálně 13,7 %. Tento markantní nárůst míry nezaměstnanosti mladých v ČR souvisí i s letošním vysokým počtem absolventů základních škol, kteří se nedostali na žádnou střední školu, a tudíž se museli zaregistrovat na úřady práce jako uchazeči o zaměstnání. Jde tedy také o důsledky selhání současné vlády a krajů ve věci zajištění dostatečných kapacit v oblasti středoškolského vzdělávání. Dalším problémem je nedostatečné propojení nabídky práce a poptávky po ní, tedy nedůsledná aktivní politika zaměstnanosti ze strany státu. Na jedné straně je v ČR enormně vysoký počet volných pracovních míst a na straně druhé roste nezaměstnanost mladých lidí. Tato volná pracovní místa by měla být v prvé řadě obsazena českými nezaměstnanými občany, nikoli prostřednictvím organizované pracovní migrace. Úkolem zodpovědné vlády musí být snaha o maximální zaměstnanost mladých lidí. To zahrnuje i mnohem vyšší propojení škol s praxí, lepší plánování kapacit středních škol a skladby studijních oborů, podporu technického a učňovského školství a řemesel. To je i dlouhodobým programem SPD.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama