Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2023 10:01:19

Ekonomické důsledky Fialovy vlády pociťují občané velmi negativně!

Ekonomické důsledky Fialovy vlády pociťují občané velmi negativně!

Ekonomická bilance vlády Petra Fialy, složená ze zástupců koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a koalice Pirátů a Starostů (Česká pirátská strana a Starostové a nezávislí) je tristní.

Za vládnoucí působení, blížící se do poloviny volebního období, tato vláda způsobila, že se většině českých občanů snížila jejich životní úroveň a stále více z nich musí žádat v rámci zajištění svých domácností o sociální dávky.

Hnutí SPD od samého počátku nástupu Fialovy vlády kritizuje její kroky v tom, jak přistupuje k hospodaření naší republiky, kdy se v žádném případě nechová jako řádný hospodář, a svou nekompetentností a nečinností (hlavně v počátku vypuknutí energetické krize) způsobila, že se neustále prohlubuje státní dluh, vysoká inflace zpomaluje ekonomický růst a snižuje životní úroveň obyvatel. Za Fialovy vlády došlo k extrémnímu nárůstu spotřebitelských cen všech důležitých komodit, včetně potravin, pohonných hmot, elektřiny, zemního plynu a výrazně podražilo nájemné i další kategorie zboží a služeb. To vše se negativně dotýká všech našich občanů, kteří zažívají nejrozsáhlejší propad životní úrovně ze všech zemí v celé Evropské unii. Nikde jinde v unijních zemích se reálné příjmy nepropadají tolik jako v České republice, což potvrzují údaje Statistického úřadu Evropské unie, tzv. Eurostatu, kdy v prvním čtvrtletí letošního roku poklesly reálné příjmy českých občanů o 6,7 %. Průměr růstu mezd a platů v celé Evropské unii za toto období byl plus 5 procent, ale u nás jde o výrazný pokles (téměř sedm procent).

V 1. čtvrtletí roku 2023 činila průměrná hrubá měsíční mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 41.265 Kč, což je o 3.265 Kč (8,6 %) více než ve stejném období roku 2022, ale z důvodu, že se spotřebitelské ceny zvýšily za uvedené období o neuvěřitelných 16,4 %, tak reálně mzda klesla o 6,7 %.  Medián hrubé mzdy (hodnota nacházející se uprostřed všech mezd) činil 34.741 Kč. Nesmíme ale opomenout, že z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení a záloha na daň z příjmu; následně je zaměstnanci vyplácena mzda čistá.

Tento nežádoucí stav pro Českou republiku je výslednicí několika faktorů, zejména pak souběhu vysoké inflace a dlouhodobě nízkých mezd. Příčinou dlouhodobě vysoké inflace je jednak rychle rostoucí deficit státního rozpočtu a rekordní růst státního dluhu, přičemž obojí je důsledkem katastrofální vládní, fiskální a rozpočtové politiky. Zodpovědnost za tento stav plně nese pětikoaliční Fialova vláda. K tomu všemu ještě vládní koalice chystá další opatření, které se negativně dotknou všech občanů, kdy prosadila novelu upravující výplatu budoucích důchodů a ke konečnému schválení se blíží vládní daňový balíček, který všem občanům zdraží jejich život.

Hnutí SPD je přesvědčeno, že už by Fialova vláda neměla dále znepříjemňovat život našim občanům a měla by skončit. Požadujeme demisi vlády.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama