Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2023 15:08:00

Kraj navýší podporu hospicové péče na 25 milionů korun

Kraj navýší podporu hospicové péče na 25 milionů korun

Rada Královéhradeckého kraje schválila vyhlášení dotačního programu na podporu hospicové péče pro rok 2024.

 Mezi poskytovatele těchto služeb nově rozdělí částku 25 milionů korun, která je oproti letošnímu roku navýšena o tři miliony. Krajské služby hospicové péče budou moci žádat o dotaci od 16. října do 15. listopadu 2023 prostřednictvím odboru sociálních věcí krajského úřadu.

„Stabilní finanční podpora poskytovatelů hospicové péče je naprosto klíčová pro zajištění fungování a dalšího rozvoje těchto služeb pro vážně nemocné. Hospicová péče je nenahraditelná při pomoci pacientům, kteří se rozhodnou i přes svůj zdravotní stav zůstat doma, s rodinou, blízkými a v prostředí, které mají rádi,“ zdůvodňuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Hospicovou péči tvoří souhrn lékařských, ošetřovatelských, rehabilitačně-ošetřovatelských a poradenských činností poskytovaných vážně nemocným pacientům. Krajský dotační program je přímo určený na spolufinancování této péče o pacienty, kteří vyčerpali možnosti kauzální léčby a nyní u nich pokračuje léčba symptomatická, která u pacientů minimalizuje bolesti a mírní všechny obtíže jejich diagnózy i případné komplikace a zohledňuje potřeby.

Služby mobilního hospice každoročně využívá téměř 400 pacientů a lůžková zařízení více než 400 pacientů. Kraj jejich provozovatelům letos rozdělil 22 milionů korun.

„Kvalifikovaná péče o pacienty přímo v terénu je nedílnou součástí komplexní nabídky lékařských služeb a kraj ji každoročně finančně podporuje. Hlavním důvodem navýšení dotace, oproti letošnímu roku na 25 milionů korun, je kompenzace nárůstu cen energií, pohonných hmot, ale také dorovnání příjmů poskytovatelů hospicové péče,“ doplnil hejtman Martin Červíček.

Hospicovou péči v Královéhradeckém kraji stabilně zajišťuje pět mobilních hospiců, a to v Hořicích, Rychnově nad Kněžnou, Hradci Králové, Červeném Kostelci, Trutnově a jeden kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci. Kapacita pobytového hospice je 30 lůžek určených pro paliativní péči zejména o onkologicky nemocné v pokročilém stádiu.

Poskytovatelé těchto služeb budou moci své žádosti doručit Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje od 16. října do 15. listopadu 2023. Veškeré informace najdou na webových stránkách kraje a na úřední desce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama