JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2012 13:02:00

Italové o německých fašistech

Italové o německých fašistech

Chtěl bych dnes navázat na svůj blog o kulturních a společenských rozdílech jednotlivých zemí eurozóny, které pracují proti úspěchu eura.

Velmi mě zaujaly zprávy, které se objevily v italském tisku a které se dosti nevybíravě vyjadřovaly na účet Německa. 

Je to způsobeno počínáním kancléřky Merkelové. Ta je totiž ochotna pomáhat určitými způsoby problémovým státům (ať už skupováním dluhopisů od ECB či ESM, v budoucnu možná i společnými evropskými dluhopisy), ale vyžaduje za to po zadlužených zemích výrazné úspory a rozpočtovou kázeň (viz fiskální kompakt). A samozřejmě že si to chce také zkontrolovat. To se dotčeným státům hrubě nelíbí. A tak lze v italském tisku číst titulky jako „čtvrtá říše“ či poznámky o německých nacistech, kteří dávají lekci z demokracie.

Smýšlení a rozpočtová odpovědnost je u vlád a občanů jednotlivých zemí zkrátka rozdílná a eurozóně to vůbec nesvědčí. Podobně mluví i italský premiér Monti, když říká, že „napětí, které v posledních letech provází eurozónu, už přináší závan psychologického rozštěpení Evropy.“ Státy unie netáhnou za jeden provaz, ale spíše se navzájem přetahují, což celou EU velmi oslabuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama