Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2023 21:01:49

Polské potraviny mohou být bumerangem

Polské potraviny mohou být bumerangem

Naši lidé jezdí nakupovat potraviny do Polska, což pro vládu nepředstavuje žádný problém, ale zajímavé je, co aktuálně uvádí polský deník Fakt: za uplynulý rok provedly polské inspekce 7 tisíc kontrol a většinou zjistila úmyslné podvody:

Mražené drůbeží maso naplněné vodou, stejně tak mražené ryby, grahamový chléb bez grahamové mouky, až 77 % kontrolovaných polotovarů, které měly být vyrobeny z hovězího masa, bylo vyrobeno z podstatně levnějšího vepřového a drůbežího masa, místo sýru feta byly v potravinách náhražky. Na dalším zboží byla prodloužena data spotřeby, nebyly uvedeny obsahy fosfátů a alergenů. 

Pro srovnání – u nás bylo za stejné období provedeno 49 tisíc kontrol v potravinářských obchodech a restauracích a chyby byly nalezeny ve 4 tisících z nich – tedy v necelé desetině. Pokuty byly rozdány v celkové sumě 110 milionů korun a jednalo se o takové věci, jako nedodržování hygienických norem v restauracích a bistrech, problémy byly u prodejců potravinových doplňků a prodeje potravin po internetu. Pokud jde o kvalitu potravin jako takových, byly nalezeny špatně označené šarže některých druhů, zejména u dovozu ze třetích zemí.

Kromě nákupů potravin přímo v Polsku je mnoho polských potravin běžně k dostání na našem trhu. Rozdíl v cenách identického zboží u nás a v Polsku může mít několik důvodů: buď jsou Poláci schopni je vyrábět s nižšími náklady, možná tím pádem i v nižší kvalitě, nebo mají nižší daně, vyšší dotace od státu nebo mají obchodníci v Polsku nižší marže. Každopádně bych netvrdila, že polské potraviny, jejich kvalita a cena není problémem a že se to časem srovná. 

Nesrovná – a pokud si někdo myslí, že se o spřátelených zemích nesmí pochybovat, pak musím dodat, že teprve dobré účty dělají dobré přátele a že odsouvání problémů bude v konečném důsledku i pro Polsko znamenat větší problém. Naše vláda s tím má konec konců již bohaté zkušenosti. Odkládali zastropování energií, odkládali valorizaci důchodů, odkládali rozpočtové úspory a všechno se to vrací jako bumerang.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama