ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2012 11:04:05

Průzkum 2012: Občané nejvíce ocenili kroky radnice pro zvyšování bezpečnostii

Průzkum 2012: Občané nejvíce ocenili kroky radnice pro zvyšování bezpečnostii

Občané Prahy 5 byli nejvíce spokojeni s kroky radnice v oblasti zvyšování bezpečnosti v ulicích. Prostor pro zlepšení je podle jejich názoru především v řešení drogové scény či situace v dopravě a parkování.

Takové výsledky výzkumu veřejného mínění obdržela radnice Prahy 5. Průzkum probíhal mezi občany městské části v červnu letošního roku. Zúčastnilo se jej 420 respondentů vybraných náhodným výběrem dle demografické struktury a poměrného zastoupení ze všech oblastí městské části.

Ze srovnání s výsledky průzkumu z loňského roku vyplynulo, že obyvatelé jsou více spokojeni se zvýšením informovanosti o dění v městské části i čistotou ulic. Cílem zvyšování životní úrovně by mělo být i nadále transparentní nakládání s veřejnými prostředky, podpora sociálních projektů, efektivnější chod radnice a využívání dotací z EU v maximální míře. „Jsme rádi, že veřejnost vnímá pozitivně naše kroky směrem k otevírání radnice a nárůst obousměrné komunikace mezi vedením městské části a občany. Zvýšení transparentnosti jistě pomohlo například zveřejnění všech udělených grantů na webu úřadu,“ doplnil starosta Prahy 5 MUDr. Radek Klíma (TOP 09).

Podle více než poloviny odpovídajících schází v Praze 5 nejvíce rekreační prostory, zeleň a parky (52 %), a to i přesto, že tato městská část patří k těm s nejvyšším podílem zeleně na svém území. Občané mají zájem také o nová sportovní zařízení (48 % respond.) i prostory pro kulturu (42 % respond.). Obyvatelé si přejí také rozšíření počtu cyklostezek, jejichž počet považuje za nedostatečný téměř polovina dotazovaných. Lidé v Praze 5 jsou naopak spokojeni s počtem plaveckých bazénů i přírodních sportovních areálů a parků pro sport.

Co ovšem občanům dlouhodobě schází, jsou letní koupaliště. Jejich počet by se měl navýšit dle názoru tří ze čtyř respondentů.

Průzkum se zabýval také lokálně důležitými tématy. K těm patří například budoucnost využití náplavky u Hořejšího nábřeží, kde v minulosti byla tzv. „Smíchovská pláž“. Občané by v tomto prostoru uvítali například kulturní dění v podobě pátečních koncertů, dětských akcí, ale i například sobotních farmářských trhů. Ty by dle průzkumu ráda navštěvovala téměř polovina dotazovaných.

K farmářským trhům je postoj občanů velmi pozitivní – navštěvuje je více než 60 % dotazovaných. Podle osmi z deseti lidí jsou tyto trhy přínosem, vnímají je jako tradici a podporu odbytu sezónních a místních potravin. Obdobné sympatie vzbuzují i vánoční a velikonoční trhy, které Praha 5 dlouhodobě pořádá. Občany oslovily též farmářské trhy na Barrandově, které navštívilo více než 13 % dotazovaných. „Kromě tradičních trhů spolupořádáme již 3. září na Dětském ostrově Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi. Akce nabídne na ploše přes 3000 m2 pro nejmenší kromě hraček i kvalitní produkty od nejlepších farmářů. Na děti čekají tvořivé radovánky v podobě malování hrníčků, výroby dárků pro nejbližší, či Farmářská stezka, kde děti i dospělí budou poznávat plody z českých lesů a polí. Vstup i dílny jsou zdarma a na všechny účastníky čeká doprovodný program i lákavé odměny, zve na jednu z blízkých akcí starosta městské části MUDr. Radek Klíma (TOP 09).

Právě nárůst zájmu občanů o akce pořádané radnicí páté městské části je pro současnou trojkoalici TOP 09, ČSSD a VV velmi pozitivní zprávou. Venkovní sportovní akce navštívilo 45 % občanů, což je o 15 procentních bodů více než v loňském roce.

„Zájem obyvatel naší městské části o akce podporované radnicí nás těší a motivuje k další podpoře těchto aktivit. Mezi nejzajímavější sportovní události, na kterých jsem se i osobně podílel, patřil například pražský maraton, 99. ročník Primátorek nebo charitativní cyklojízda Na kole dětem jihem Prahy. Tento typ akcí nabízíme občanům i návštěvníkům Prahy 5 každý měsíc. V tuto chvíli bych všechny rád pozval na Dostihový den s Prahou 5, který se odehraje v neděli 26. srpna ve Velké Chuchli. Tato událost s bohatým programem je vhodná pro celou rodinu,“ řekl starosta MUDr. Radek Klíma (TOP 09).

Dalším tématem, kterého se výzkum týkal v souvislosti s proběhlými konkurzy na ředitele základních a mateřských škol, bylo školství. Nespokojenost či obavy vyjádřilo pouze méně než 8 % dotazovaných, naopak třetina lidí je se školstvím velmi spokojena a zbytek zachovává neutrální postoj.

A co vedení radnice v průzkumu překvapilo? „Téměř 40 % občanů neví, co je územní plán. A z těch, co jsou s touto důležitou problematikou obeznámeni, se chce na jeho projednávání podílet jen jeden z pěti lidí. Naopak téměř 80 % lidí se na tvorbě podílet nechce a dokonce více než polovina lidí se o podobu územního plánu ani nezajímá,“ uzavírá MUDr. Radek Klíma.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama