Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2023 20:03:00

Korespondenční volbu si krajané zaslouží

Korespondenční volbu si krajané zaslouží

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil 6. října Paříž, kde jednal se svou francouzskou kolegyní Catherine Colonnou, ministryní Francie pro Evropu a zahraniční věci.

 Společně projednali širokou škálu aktuálních otázek týkajících se našich bilaterálních vztahů a dalších zahraničněpolitických otázek.

Jedním z klíčových témat jednání byla očekávaná návštěva prezidenta Petra Pavla ve Francii a prezidenta Emanuela Macrona v Česku. Důraz byl kladen také na podpis připravovaného Akčního plánu strategického partnerství a francouzská strana vyjádřila zájem o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Ministři Lipavský a Colonna pokračovali v diskuzi o důležitých mezinárodních otázkách, včetně podpory Ukrajiny, rozšíření EU a NATO a česko-francouzské obranné spolupráci. Oba tak chtějí navázat na úspěšná předsednictví svých zemí v Radě Evropské unie.

Ministři rovněž hovořili o tématech týkajících se západního Balkánu, Indo-Pacifiku, Číny a Tchaj-wanu. Pro inspiraci si závěrem ministr Lipavský vyslechnul příklad reformy francouzské diplomacie a její Diplomatické akademie. „Jednání se neslo ve velmi přátelském a otevřeném duchu. Bavili jsme se o migraci a budoucnosti Evropy jako takové, co dělat pro rozšíření Evropské unie, jakým způsobem podpořit rozšiřovací proces a co to bude znamenat pro vnitřní proměnu fungování Evropy,“ uvedl ministr Lipavský.

Šéf české diplomacie dále jednal s Xavierem Chatelem, poradcem prezidenta Macrona pro strategické záležitosti. Toto setkání se týkalo zejména ruské agrese proti Ukrajině, vztahů se Spojenými státy a obranné spolupráce s partnery v EU a NATO.

Svůj pobyt v Paříži využil ministr Lipavský k setkání se třemi významnými krajankami žijícími ve Francii. Konkrétně s Ivanou Cechlovou, pověřenou pedagogickým vedením České školy bez hranic, s ředitelkou českého filmového festivalu Czech-In Markétou Hodouškovou a s místostarostkou Sokola Paříž Petrou Trnkovou. Ministr ocenil jejich práci, která posiluje vztahy mezi Českem a Francií a zároveň propojuje české krajanské komunity ve Francii.

Letos Česká škola bez hranic v Paříži slaví dvacet let své existence a je první ze sítě škol, které poskytují vzdělání českým dětem ve světě. Ministr Lipavský s krajankami prodiskutoval také korespondenční volbu, která je pro Čechy žijící v zahraničí velmi aktuálním tématem. „Krajané vyvíjejí všude ve světě nesmírně důležitou činnost a velmi dobře reprezentují Česko v zahraničí. Korespondenční volbu si tak zaslouží a já její zavedení plně podporuji,“ uzavřel šéf české diplomacie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama