Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2023 15:14:00

Etnické čistky Arménů za přísun plynu. Proč někteří diktátoři nevadí?

Etnické čistky Arménů za přísun plynu. Proč někteří diktátoři nevadí?

Evropský parlament schválil rezoluci, odsuzující ázerbájdžánský rozsáhlý útok v Náhorním Karabachu, který si vyžádal desítky mrtvých a zraněných.

 Rezoluce mimo jiné požaduje umožnění vstupu humanitárních subjektů a OSN do postižené oblasti a otevření již měsíce blokovaného Lačinského koridoru.

Europoslanci apelují na Evropskou komisi, aby přehodnotila vztahy s Ázerbájdžánem, a to včetně energetické spolupráce. Podle dosavadních informací uprchlo z oblasti Náhorního Karabachu již přes 100 tisíc Arménů, kteří se obávají zhoršení životních podmínek a etnických čistek pod vládou Ázerbájdžánu.

„V současné době jsme svědky dalšího krvavého útoku Ázerbájdžánu na Arménii. Od podpisu memoranda o porozumění mezi EU a Ázerbájdžánem v roce 2022, které zajišťuje dvojnásobné navýšení dodávek plynu do Unie, jsou projevy agrese v Náhorním Karabachu mnohem častější,” vysvětluje okolnosti útoku pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. „Pokud to takhle půjde dál, měli bychom rozhodně memorandum přehodnotit. Do rezoluce jsem nicméně pomohla vyjednat i návrh cílených sankcí proti představitelům Ázerbájdžánu, zodpovědným za eskalaci,” doplňuje Gregorová.

V nově schválené rezoluci je varování před dalším možným krveprolitím zmíněno spolu s výzvou směrem ke Komisi, členským státům, OSN a dalším mezinárodním partnerům, aby aktivně jednali se všemi stranami za cílem zmírnění konfliktu.

„Dlouhodobě kritizuji, že EU není zapojena do mírového úsilí v oblasti Náhorního Karabachu více a že nechávala veškerou mediaci na Rusku a Turecku. Naší neaktivitou v tomto konfliktu jsme vytvořili určitý precedens pasivity, který byl mimo jiné jedním z podnětů Putinovi, aby si troufl zaútočit na Ukrajinu. V konečném důsledku to vede k tomu, že EU působí v zahraniční a bezpečnostní politice slabě a neschopně,” hodnotí Gregorová.

„Místo navyšování dodávek, čímž de facto přesouváme naši energetickou provázanost s jedním diktátorem, který vede konflikt se sousední zemí, na jiného diktátora, jsme se měli poučit z předchozích chyb a Ázerbájdžánu neposilovat jejich pozici. Mírová vyjednávání šla ázerbájdžánským směrem, premiér Arménie dokonce v květnu slíbil uznání Karabachu za součást Ázerbájdžánu. I tak se prezident Alijev rozhodl, že to mu nestačí. Když jsem byla loni v Arménii, panoval tam mezi lidmi jasný názor: Diktátorovi nelze podat prst v naději, že si nevezme celou ruku. Evropská unie by se měla od Arménie učit,” dodává Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama