Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2023 10:21:00

Ministr Lipavský navštívil napadený Izrael, odkud evakuoval desítky Čechů

Ministr Lipavský navštívil napadený Izrael, odkud evakuoval desítky Čechů

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil 10. října 2023 Izrael, kde jednal s ministrem zahraničí Eli Kohenem, prezidentem Jicchakem Herzogem a setkal se s také s příbuznými jedné z unesených hnutím Hamás.

 Speciálem ministra zároveň ze země odcestovalo více než třicet českých občanů, kteří kvůli teroristickým útokům uvázli v Izraeli.

„Izrael a jeho občané se ocitli v bezprecedentní situaci, svojí návštěvou jsem chtěl potvrdit, že Česko plně stojí za Izraelem. Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ řekl Lipavský.

Ministr Lipavský do Izraele dorazil přímo z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. S izraelským prezidentem a ministrem zahraničí jednal šéf české diplomacie o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země.

„Měl jsem dnes možnost hovořit také s vnučkou jedné z unesených a toto svědectví bylo otřesné. Metody teroristů z Hamásu nepatří do současného světa a chápu, že Izrael je nenechá bez odezvy. Izrael má plné právo bránit se teroristům,“ dodal ministr.

Šéf české diplomacie dnes zároveň z Izraele odvezl přes třicet českých občanů a občanek, kteří v zemi uvázli po víkendových útocích. S dalšími českými občany je v kontaktu zastupitelský úřad v Tel Avivu, který zjišťuje zájem o případné další repatriace. Ústředí MZV je zároveň v kontaktu s dalšími členskými státy EU pro případné evakuační lety dalších zemí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama