Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2023 11:19:00

Není možné chování Maďarska akceptovat

Není možné chování Maďarska akceptovat

Opětovné blokování pomoci Ukrajině ze strany Maďarska je signál k přehodnocení jednomyslnosti v EU

Evropský parlament dnes schválil finanční nástroj na podporu obnovy, rekonstrukce a modernizace Ukrajiny ve výši 50 miliard eur v letech 2024-2027. Tento nástroj zahrne podporu Ukrajiny do dlouhodobého rozpočtového plánu EU, který je tedy nutno revidovat. Europoslanci trvají na tom, aby byla revize víceletého finančního rámce spolu s nástrojem pro Ukrajinu odsouhlasena do konce letošního roku s cílem zajištění stabilní podpory pro Ukrajinu od ledna 2024.

„Dokud Ukrajina nevyhraje válku a neobnoví svou územní celistvost, jsou finanční podpora i pobídky investorům nutné k zajištění válečné ekonomiky i poválečné obnovy. Cílem nového nástroje je právě obnova a to skrze půjčky a granty. Nejedná se samozřejmě o bezmyšlenkovité sypání peněz na blíže neurčené účely; poskytované finance mají konkrétní využití. Jedním z nich je například motivace investorů. Evropská unie nebude přímo stavět na Ukrajině továrny, ale může pomoci, aby se investoři nebáli se na Ukrajinu vrátit a uvést ekonomiku do normálních kolejí. Málo se to zmiňuje, ale Rusko již minimálně rok před válkou svými výhrůžkami a obchodními omezeními odrazovalo od investic na Ukrajině celý svět. Nový nástroj tak přichází se stabilní, předvídatelnou a udržitelnou pomocí,” vysvětluje pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. „V našem návrhu nástroje je také klíčové posílení transparentnosti a demokratické odpovědnosti. Požadujeme proto, aby byla k financování obnovy Ukrajiny použita zmrazená ruská aktiva,” doplňuje Gregorová.

O finančním nástroji pro Ukrajinu jednají paralelně členské státy, kde je potřeba jednomyslný souhlas. Maďarsko ale pomoc opět blokuje. „Není možné toto chování Maďarska akceptovat. A to spíš, když všichni víme, že důvodem této blokace je jeho spor s Evropskou komisí ohledně vlastního zneužívání dotací spíše než protiukrajinské nálady. Ukrajinu tedy používá jako rukojmí. Nastalá situace je zářným příkladem toho, proč je nutné přehodnotit jednomyslné rozhodování. Nechat se vydírat jedním státem je v demokracii nepřípustné,” hodnotí situaci Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama