Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2023 23:08:00

Evropský parlament přináší vyváženou pozici napříč politickým spektrem

Evropský parlament přináší vyváženou pozici napříč politickým spektrem

Evropský parlament téměř jednomyslně ve čtvrtek přijal rezoluci, která odsuzuje opovrženíhodné útoky Hamásu vůči Izraeli a zdůrazňuje právo Izraele na sebeobranu v souladu s humanitárním a mezinárodním právem, s ohledem na humanitární situaci v Gaze.

Podporuje také Izrael v úplné eliminaci teroristické organizace Hamásu, volá po okamžitém propuštění rukojmích a vyjadřuje nulovou toleranci jakýmkoli oslavám násilí.

Teroristé z Hamásu vypálili 7. října na Izrael tisíc raket, zavraždili 1400 izraelských občanů, z většiny civilistů, 75 občanů dalších zemí včetně občanů EU, včetně dětí a batolat, zranili 3400 lidí a 200 jich unesli do Gazy jako rukojmí – včetně občanů EU, dětí, seniorů i přeživších holokaustu. Řada z nich už v rukou teroristů o svůj život přišla.

„Naše rezoluce vyjadřuje Izraeli podporu v jeho právu na sebeobranu. Nenásleduje žádné ale, které by si mohl někdo vyložit jako relativizaci situace. Apel na dodržování mezinárodních humanitárních konvencí, který je rovněž součástí rezoluce, je totiž univerzální a s právem na sebeobranu jde vždy ruku v ruce. Pokud bychom na tento apel rezignovali v případě našich izraelských spojenců, o to hůř bychom se ho domáhali v případě našich nepřátel, kteří vedou válku v Evropě,“ vysvětluje Gregorová.

„Stávající způsob izraelského obléhání Gazy, který stál život již 2600 palestinských civilistů včetně dětí, na 10 tisíc jich zranil a více než milion jich vyhnal z domovů, aniž by měli možnost překonat uzavřenou egyptskou hranici, je s humanitárním právem v rozporu. Stejně jako použití bílého fosforu v obydlených oblastech izraelskou armádou, které dokumentuje již několik nevládních organizací,“ dodává česká europoslankyně.

„Podařilo se najít shodu na rezoluci ve vybalancované podobě – s jasnou podporou úplné eliminace Hamásu a odsouzením antisemitismu, bujícího v Evropě, stejně jako odlišením Hamásu od zbytku Palestinců a humanitární asistence v Gaze. Jsem ráda, že právě tento soubor postojů schvalují všechny frakce v Evropském parlamentu. Je to první krok k větší jednotnosti v přístupu k izraelsko-palestinskému konfliktu. Právě jednotná EU se bude moct stát důležitým mediátorem v řešení situace,“ uzavírá Pirátka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama