Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2023 13:09:00

ČR má dobře nastavenou legislativu o chovatelství, novelu vyžaduje zákon o zoo

ČR má dobře nastavenou legislativu o chovatelství, novelu vyžaduje zákon o zoo

Česká republika je chovatelskou velmocí. Jaká ale bude budoucnost zájmového chovu zvířat v ČR? To bylo hlavní téma pondělní konference, která se konala v poslanecké sněmovně.

 U řečnického pultu se vystřídali představitelé různých zájmových chovů i zástupci Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství.

„Konference Budoucnost zájmového chovu zvířat v ČR jasně ukázala, že zájmové chovatelství patří k životnímu stylu obyvatel ČR. Jeho přínos vede od podpory psychického a fyzického zdraví všech generací přes rozvoj lidského poznání a záchranu živočišných druhů až po zvýšení bezpečnosti lidí a nezanedbatelný ekonomický přínos. Pro další rozvoj zájmových chovů je důležitý odpovědný přístup všech. Na otázku, zda bychom měli zachovat zájmové chovy, je odpověď jasná: určitě ano. Stejně důležitá otázka zní: Jak? A v této oblasti ještě musíme kus cesty ujít,” řekla Nina Nováková, poslankyně za KDU-ČSL.

Česká republika je chovatelskou velmocí. Způsob, jakým bude třeba změnit legislativu, ale musí být přehledný. To řeší také Ministerstvo životního prostředí. „Jako stát si musíme uvědomit, že přehlednost právního prostředí je zásadním prvkem, aby chovatelství nějak efektivně fungovalo. Na národní úrovni se žádná novela zákona o chovatelství v příštích dvou letech konat nebude. Zásadní ale je, že se chystá novela zákona o zoologických zahradách,” řekl na konferenci Jiří Mach, vedoucí oddělení mezinárodních úmluv a zástupce ředitele odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků na MŽP.

Pomoci s rozvojem legislativy by měla i Evropská unie. Potvrdila to Eva Kaděrková, vedoucí oddělení ochrany zvířat Ministerstva zemědělství. „Evropská komise se zavázala k tomu, že přehodnotí nynější legislativu a bude ji revidovat. My se jako Ministerstvo zemědělství nebráníme změnám v této oblasti. Budeme apelovat na to, abychom si v ČR zachovali soběstačnost a konkurenceschopnost,” řekla.

Obě ministerstva se shodla, že pozitivní seznamy v ČR nejsou nutné. „Zastáváme stanovisko, že pozitivní seznamy nepotřebujeme. Legislativa zatím definuje, co je a co není možné chovat. Ani v rámci Evropy nejsme schopni nastavit nějaký jednotný rámec v této věci,” prozradila Kaděrková.

Pozitivní seznamy okomentoval také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Některé členské země EU už něco jako pozitivní seznam zvířat měly. Například Nizozemsko, které jej však po dvou letech zrušilo. Osobně toho nejsem zastáncem, chybí totiž robustní dopadová studie, která by jasně pojmenovala problémy, vyčíslila škody a nastínila vhodná řešení. Zatím je to jen o tom, jak moc silně křičí aktivisté a lobbisté. Snažme se proto o věcnou diskuzi a nenaskakujme na zkratky. Všichni chceme najít to nejlepší řešení,” uzavřel.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama