Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2023 20:07:00

Chronologie Dozimetru a vysvětlení ze strany ministra vnitra

Chronologie Dozimetru a vysvětlení ze strany ministra vnitra

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 24. října 2023 ke kauze Dozimetr

 Děkuji. Dámy a pánové, paní ministryně, paní místopředsedkyně, já mám dva body na zařazení.

Ten první se týká opět tématu Pražského inovačního institutu. Opět vás tady žádám o to, abychom zařadili bod, kde bychom přijali usnesení, vedoucí k provedení kontroly ze strany NKÚ u Pražského inovačního institutu. Jsem s tím otravný a řeknu vám proč. Protože Pražský inovační institut požádal vedení hlavního města o další novou dotaci 5,3 milionů korun. Tak nevím, kdo si vezme na starost a na zodpovědnost to, že budeme dávat další milióny instituci, na kterou je podáno několik trestních oznámení a kde jediná šance, jak tam poslat kontrolu NKÚ, je prostřednictvím Poslanecké sněmovny. Já už jsem vás tady o to žádal několikrát. Není to nic proti ničemu. Poprosím, aby ten zbytek, co tady ještě sedí, se zeptal svých pražských poslanců, ať už jde o kolegy z ODS, STAN, Pirátů, TOP 09 /nevím, jestli jsem někoho nevynechal/. Tak se jich zeptejte. Myslím si, že ten, kdo to skutečně nebude zametat pod koberec, tak ví, že kolem Pražského inovačního institutu jsou problémy. My to budeme řešit teď ve čtvrtek na zastupitelstvu.

Jak říkám, ta nová věc, proč sem s tím jdu, je to, že je tam nová žádost o nový příspěvek, takže si myslím, že by si to zasloužilo kontrolu. Jak jsem vám tady říkal minule, já jsem se obrátil tady na kontrolní výbor, ten má činnost plnou až do konce roku a odkázal mě na to, abych to navrhl jako bod. Takže to je bod číslo jedna. Dal bych to dnes po již zařazených bodech, případně alternativně na 18.45. Myslím, že jde jen o odsouhlasení toho usnesení, nebo neodsouhlasení. Nemusíte to odsouhlasit, ale nějak se k tomu vyjádřit. Více než pět až deset minut to nezabere. Případně jako první bod v pátek, paní místopředsedkyně.

Ano. Tak, aby to vycházelo. Nevím přesně, jak tam ty body budou.

A teď mám druhý bod. Vidíte, ještě mám jednu až dvě minuty z toho prvního, tak já toho využiju. Ten druhý bod se jmenuje Chronologie kauzy Dozimetr. Já jsem o tom chtěl hovořit při tom vyslovování nedůvěry vládě, ale nebylo na to moc času. Já bych to tak i nazval - Chronologie Dozimetru a vysvětlení ze strany ministra vnitra.

Jak víte, já jsem pražský poslanec i zastupitel, takže jsem v trochu větším detailu než vy. Já vám tady tu chronologii řeknu a z toho vychází několik otazníků, které by bylo dobré, aby tady pan ministr vnitra v tom bodě rozptýlil, pokud to tak není.

Únor 2022, 18. února vychází první článek na Neovlivní s podezřením, že Petr Hlubuček je vyšetřovaný. 19. února 2022 vydává PrahaIN článek, který označuje Petra Hlubučka dokonce za člena organizované zločinecké skupiny. A teď to začne být zajímavé. V březnu 2022 Hana Kordová Marvanová vystupuje ze STANu /ona byla členkou/ a poukazuje na podivné praktiky kolegy Hlubučka, a to přímo dopisem, který zaslala Vítovi Rakušanovi. Bavíme se o březnu 2022. 4. května ovšem pražský sněm hnutí STAN v Domě armády na Praze 6, kde vystoupil i pan předseda Vít Rakušan, schvaluje kandidátku, kde Petr Hlubuček je na třetím místě. To znamená, tři měsíce po prvních článcích, dva měsíce po upozornění od Hany Kordové Marvanové.

Není možné, aby někdo řekl, že to nevěděl. A teď to začne být ještě zajímavější. Z těch informací, co mám, ze strany zdrojů z Magistrátu, ten zátah NCOZ byl 15. června 2022, nicméně týden předtím pan Hlubuček vyklízí kancelář, podle zdrojů z Magistrátu tam nezůstalo na stole vůbec nic, žádné papíry ani osobní věci. Den předtím se převádějí nemovitosti na partnera. 15. 6. je tedy ten zásah a 16. 6. brzy ráno je Petr Hlubuček odveden do vazby. Poté hnutí STAN to vlastně všechno hází na Petra Hlubučka, jakoby se to týkalo jenom jeho a tím to vypadá, jako že je to konec.

A když se podíváte, jak to jde za sebou, tak to vzbuzuje jistá podezření, jestli někteří aktéři nevěděli, že policie něco šetří, jestli nedostali nějaké informace, jak je možné, že několik obviněných v té kauze dalo plnou moc svým advokátům několik měsíců předtím, než došlo k tomu zásahu. To jsou všechno věci, které by stálo za to, abychom tady probrali, a to z toho důvodu - já neříkám, že to tak stoprocentně je - ale ať jde někdo na mikrofon a řekne, že ty informace od policie neunikaly, že nikdo nebyl varován, že to všechno je křišťálově čisté.

V této chvíli je to tak, že to všechno je hozené na Petra Hlubučka a všichni si nad tím umyjí ruce. Ale já si myslím, že takhle jednoduché to není. Takže bych si dovolil tady předložit tento bod s názvem - Chronologie kauzy dozimetr - a to i v kontextu s tím, co se stalo včera, kdy pražská rada schválila padesátimilionovou zakázku pro jednoho z obviněných, společnost TOTAL SERVICE, dostala padesátimilionovou zakázku na E-spis. To je zajímavé. A víte proč? Protože byla o 80 000 levnější než ta druhá v nabídce. To je zajímavé. Tak tam najednou podle zákona údajně se nemohla zvýhodnit ta druhá. A pak tady máme zakázku na metro D, kde to vyhraje někdo, kdo je o dvě miliardy dražší. Tak to mi tedy jakoby vysvětlete. To znamená, že ono to není tak, že vy to hodíte na Petra Hlubučka. Ono je to tak, že ten Dozimetr tady někde ještě probublává a jeden z obviněných prostě, který spoluvlastní tu firmu, tak vyhraje tady zakázku za 50 milionů korun. A to si myslím, že stojí za to, abychom tady probrali.

Protože pak je druhá alternativa vysvětlení, že se o tom bavit nechcete a že na tom něco pravdy bude. Tak se pak ale nedivte, že se bude pracovat možná třeba s dezinformacemi nebo s misinformacemi, jak jsem se dočetl. No, tak když to tady nikdo na mikrofon nevysvětlí a neřekne, jak to bylo a jak ta chronologie jde za sebou, tak se pak nemůže divit, že vznikají různé fámy.

Tak já vás poprosím zase ve stejném duchu, dal bych to po tom Pii, po tom Pražském inovačním institutu, to znamená buď po něm, nebo jako druhý bod v pátek, (otáčí se k předsedající) jestli mě paní místopředsedkyně poslouchá, to znamená, buď dneska po tom, jak jsou ty pevně zařazené body, pak se navrhovalo to Pii a pak tohleto. Anebo jako druhý bod v pátek po Pražském inovačním institutu alternativně. Takže ten první můj návrh má tři alternativy, tenhleten jenom dvě, (Ano a ten první...) jestli jsem to řekl srozumitelně.

Jo - ten Dozimetr? Jo, dneska po tom Pražském inovačním institutu, který jsem zařadil po těch pevně zařazených bodech, ten druhý, jako druhý bod v pátek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama