Ing. Martin Kukla

  • ANO 2011
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2023 10:24:43

Hlasoval jsem proti daňovému balíčku! Z rozhovoru pro regionální noviny 5+2

Hlasoval jsem proti daňovému balíčku! Z rozhovoru pro regionální noviny 5+2

I přes odpor opozice prošel Sněmovnou na černný pátek 13. října "konsolidační balíček" vlády. "Velmi tvrdě jsme bojovali a podali téměř 80 pozměňovacích návrhů," hlásí Martin Kukla, krajský šéf ANO na Vysočine a poslanec.

Můžete přiblížit, jak se lidí tzv. konsolidační balíček dotkne? A s čím konkrétně jste za opozici nesouhlasili?

Myslím, že bychom nepříjemné dopady mohli rozdělit na několik skupin. Nepříjemnosti čekají podnikatele – právnické osoby, OSVČ, ale také zaměstnance, dále studenty, rodiny s dětmi, seniory, řidiče využívající dálnice a tak bych mohl pokračovat. Dotkne se to nás všech. Podali jsme bezmála 80 pozměňovacích návrhů, prošel jediný.

Můžete být tedy konkrétní? Jak se změny dotknou rodin s dětmi?

Rodiče s malými dětmi pocítí zrušené školkovné, které představovalo přímou slevu na dani za umístění dítěte v předškolním zařízení. Šlo o tisíce korun ročně. Zvýší se DPH na kojeneckou vodu a dětské pleny. Pokud měli rodiče pro děti stavební spoření, státní podpora se jim sníží o polovinu – na tisícovku ročně. Jestli jezdí po dálnici, zaplatí o 800 Kč ročně na dálniční známce, za své nemocenské pojištění (zaměstnanců) zaplatí o 0,6 procenta příjmů a přijdou o tzv. FKSP (podporu stravenek, dovolených apod.). Pokud vlastní nemovitost, mohou čekat téměř dvojnásobné zdražení v případě daně z nemovitosti – bytu, domu nebo chaty. Další tisíce ročně. Jestli už mají starší děti, nepříjemné bude i zrušení daňové slevy na studenta. A to nemluvím o tom, že rodinné rozpočty už v minulosti zasáhla snížená sleva na jízdném – z 75 % na 50 %. Změny se dotknou především rodin s průměrnými příjmy a nízkopříjmových lidí. Podtrženo a sečteno, půjde o tisíce, resp. desítky tisíc korun ročně = o 97 miliard korun, které vláda vybere od lidí.

DPH, sazby a položky jsou kapitola sama o sobě. Nové nastavení sazeb daně z přidané hodnoty sklízí kritiku od odborníků i poradenských firem.

Nejen kojenecká voda, pleny, pivo. Změny v DPH zdraží také bydlení – přeneseně kvůli zvýšení DPH u centrálního tepla a vodného a stočného z deseti na dvanáct procent a zvýšení DPH u svozu komunálního odpadu. Naprosto nesmyslný je také přesun palivového dřeva, pelet i briket do vyšší sazby. Chceme být nezávislí na plynu a přitom zdražujeme dřevo z vlastní produkce. (z 15 na 21 % DPH). Tahle vláda se už dočista zbláznila!!!

Velkým tématem je také tzv. rozpočtové určení daní. Tedy fakt, že v rámci konsolidačního balíčku vláda sebere peníze krajům i obcím. Je to tak?

Pro kraje i obce jsou velmi důležité tzv. daňové příjmy. Je klíčové, aby se jejich podíl na celkových příjmech krajů a obcí nesnižoval a jejich role v rozpočtu byla co možná nejvyšší. Jsou totiž spolu s nedaňovými příjmy a příjmy kapitálovými tzv. vlastními příjmy municipalit, tedy těmi, o nichž mohou kraje nebo obce rozhodovat samy. Veškerý výnos daně z nemovitých věcí nakonec zůstane obcím (původně i tam měl mít podíl stát). Výměnou za navýšení daně z nemovitostí ale dojde k přerozdělení příjmů u sdílených daní (daní z příjmu fyzických a právnických osob i DPH), a to ve prospěch státu. Reálně tak obce mohou tratit až desítky miliard. Přitom obce i kraje patří mezi nejlepší hospodáře. Pokud návrh zákona prezident podepíše, přestane se v obcích a krajích investovat – do dopravní infrastruktury, středních škol, sociálních služeb, nemocnic…. na to vše budou mít méně peněz. Také vám to přijde postavené na hlavu?

A co firmy, podnikatelé? Jednou ze změn je, že daň z příjmů právnických osob se zvýší z 19 na 21 %.

Navrhovali jsme ponechat daň z příjmů právnických osob na 19 %. Každé takové zvýšení totiž povede ke snížení objemu peněz na investice. Pětikoalice si návrh prosadila a vlastně tak zátěž přenáší na firmy, které se v této turbulentní době potýkají s celou řadou dalších problémů – vysokými cenami energií, nedostatkem pracovní síly, tlakem na růst mezd – to vše opět povede k oslabení už tak chabého ekonomického růstu.

Změny budou bolet i OSVČ. Odvodová zátěž OSVČ se zvýší z 25 procent na 40 procent průměrné mzdy. Zároveň by OSVČ měly platit nejméně 55 procent namísto současných 50 procent základu daně.

Tvrdou ránou pro malé a střední podniky je zrušení daňové výhody zaměstnaneckých benefitů. Menší podniky měly v benefitech jedinou možnost, jak čelit při náboru pracovníků velkým nadnárodním korporacím.
Restaurace a hospody zase výrazně pocítí zvýšení DPH na pivo i na slazené nealkoholické nápoje, budou muset zdražit.

Dlouhodobě se zasazujete o podporu včelařů a naopak v posledních měsících kritizujete změny, které se jich dotýkají. Jaké změny čekají včelaře v souvislosti s konsolidačním balíčkem?

Včelaři jsou moji srdeční záležitostí. Bojuji za jejich podporu, které se jim od současné vlády rozhodně nedostává. Nejprve snížení dotací a poté velká diskuze ohledně jejich zdanění. Těší mě, že zájmoví včelaři i nadále nebudou muset platit daň z příjmů. Chov včel bude osvobozený -  zůstane na úrovni tisíc korun na jedno včelstvo u chovů do padestáky včelstev.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama