Josef Klement

  • BPP
  • Žďár nad Sázavou
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2023 18:09:00

Ozdravný balíček je dobrým základem pro konsolidaci

Ozdravný balíček je dobrým základem pro konsolidaci

Senát projednal vládní ozdravný balíček. Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí většinově podpořil jeho současné znění. Balíček ale senátoři doplnili o body doprovodného usnesení.

 V nich především vyzývají k zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů.

„Chápeme obavy veřejnosti z konsolidačního úsilí vlády. Ovšem někdy to na mě působí tak, že odmítáme myslet na budoucnost a na to, v jakém stavu předáme veřejné finance dalším generacím. Ozdravný balíček je přes všechny výtky dobrým základem pro konsolidaci. V té nesmíme polevovat,“ vysvětluje předseda lidoveckého senátorského klubu Josef Klement s tím, že si uvědomuje, jak je složité nutnost konsolidace vysvětlovat veřejnosti. Podle Klementa je proto třeba ve vysvětlování ještě přidat.

Přijaté body z doprovodného usnesení konkrétně obsahují výzvu k zachování dosavadní podpory zaměstnaneckého stravování. Požadují také, aby limit daňového osvobození zaměstnaneckých benefitů dosahoval výše průměrné mzdy. Dále vyzývá například k upuštění od zrušení daňové slevy na poplatníka u osob pečujících a držitelů průkazu ZTP/P a k několika dalším změnám.

Vládní balíček mění 65 zákonů, slibuje ozdravení veřejných financí a snižování strukturálního schodku státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má snížit zhruba o 150 miliard korun.

Senát dále projednal plán zahraničních vojenských misí v příštím roce a novelu, podle níž bude příští rok postupně spouštěn v ověřovacím provozu elektronický systém tvorby právních předpisů e-Legislativa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama