PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2023 6:22:00

Kdo je Lídr školy? Ten, který vede ostatní

Kdo je Lídr školy? Ten, který vede ostatní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke školství.

 Kdo je Lídr školy? Ten, který vede ostatní.

Na doprovodné fotce se zdá, že vidím spoustu možností, jak být dobrým lídrem. Dnes se soustředím na pedagogické lídrovství. Cíl je mít dobré lídry pedagogického procesu se schopností efektivně řídit a vést pedagogický tým za účelem zvyšování kvality výuky.

V květnu jsem se totiž byla podívat na vzdělávání ředitelů a ředitelek škol, přes program Lídr školy. Zaujal mě moderní přístup, hodně odkazů na studie a prokazatelnou dobrou praxi, a přitom akční, týmový způsob práce. Viděla jsem, že účastníci programu mají výuku a prokazatelné výstupy učení dětí velmi na srdci, stejně tak ale i bezpečné klima pro všechny ve škole.

Jedná se samozřejmě hodně i o vztahy mezi žáky, ale i o vztahy ve sborovně.

Zkrátka celá paleta témat, od právních, finančních a manažerských až po ta odborně pedagogická. Navíc navržené škálování projektu umožní, aby se takto vzdělávali zájemci o ředitelování i současné vedení škol i v příštích letech.

Proto navrhujeme spolu s Jakubem Michálkem podporu projektu Národního pedagogického institutu s názvem Lídr školy, konkrétně posílením rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v této kapitole, ať posílíme rozvoj schopností ředitelů vést pedagogický proces a pracovat s kulturou škol.

V programu je v současné době 72 začínajících ředitelů a zástupců ředitele, což je dvojnásobek kapacity předchozího programu Ředitel naživo, na nějž navazuje. Je to investice do vzdělávání našich dětí. Ředitelky a ředitelé nemají být jen správci budov. Mají být skutečnými hybateli změn v našem školství. Tak jim držím palce, ať se jim to i díky Lídrovi školy daří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama