Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2012 20:10:00

Volné zdroje státních podniků musí směřovat na financování investic

Volné zdroje státních podniků musí směřovat na financování investic

Nečasova vláda schválila návrh zákona, který má umožnit využít volné finanční prostředky státních podniků na posílení příjmů státního rozpočtu.

Princip spočívá v tom, že zákon umožní ministerstvu, které má státní podnik ve své gesci, zřídit fond, do kterého bude státní podnik povinen převést ministerstvem určenou část nerozděleného zisku.

Finanční prostředky z tohoto fondu pak bude možné použít pouze se souhlasem vlády, a to buď ve prospěch státního rozpočtu, nebo pro účely odůvodněných potřeb státního podniku. Vláda na základě tohoto zákona počítá s tím, že v následujících dvou letech odčerpá celkem osm miliard ze Státního podniku Lesy České republiky.

Obecně lze hodnotit tento krok vlády jako pozitivní a je potěšující, že vláda se alespoň v tomto bodě konečně začala inspirovat programem národních socialistů, který zapojení volných finančních prostředků státních podniků uvádí jako jeden z celé řady konkrétních návrhů na podporu hospodářského růstu a snížení schodku státního rozpočtu.

Takové rozhodnutí vláda měla učinit již dávno předtím, než svými nesmyslnými škrty sociálních výdajů uvrhla velkou skupinu našich invalidních spoluobčanů a nízkopříjmových rodin s dětmi do chudoby. Navíc omezením vládních investičních výdajů podlomila hospodářský růst a způsobila dlouhodobou recesi ekonomiky.

Považujeme však za nepřijatelné, aby finanční prostředky státních podniků byly projídány a sloužily k látání děr rozpočtu, které způsobily nekompetentní daňové reformy Topolánkovy a Nečasovy vlády. Mají-li být tyto prostředky využity co nejefektivněji, musí směřovat do investic s vysokým multiplikačním efektem - například do liniových staveb, které podpoří hospodářský růst a přinesou rozpočtu další příjmy.

Národní socialisté proto při projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně předloží pozměňovací návrh, který bude zavazovat vládu použít finanční prostředky státních podniků v případě jejich zapojení do státního rozpočtu výhradně na financování takových investičních výdajů.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama